Onderzoekers van James Cook University (AU) zijn erin geslaagd om microplastics om te zetten in het waardevolle materiaal grafeen. Dit koolstofmateriaal van één atoom dik is harder dan diamant, 200 keer sterker dan staal en vijf keer lichter dan aluminium. Het gebruik ervan neemt in verschillende industrieën toe.
Het team vermaalde plastic flessen tot microplastics en gebruikte vervolgens de nieuwe Atmospheric Pressure Microwave Plasma-synthesetechniek om het afval om te zetten. "Ongeveer 30 mg microplastics produceerden bijna 5 mg grafeen in 1 minuut. Deze productiesnelheid is opmerkelijk hoger dan eerder bereikt en biedt een eenvoudiger, milieuvriendelijker alternatief voor huidige technieken", aldus onderzoeker Adeel Zafar.
Hij zei dat het onderzoek een belangrijke mijlpaal in het veld markeert. Het geproduceerde grafeen kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder de productie van verschillende sensoren en waterzuivering, inclusief de absorptie van PFAS.
"Het onderzoek is niet alleen een pionier op het gebied van een nieuwe benadering van grafeensynthese, maar draagt ook bij aan het bredere doel om de nadelige effecten van microplasticvervuiling op onze ecosystemen te verminderen", aldus professor Mohan Jacob.
Instant_Upcycling_of_Microplastics_into_Graphene_a. |