Het Prolock Delta filterscherm is genomineerd voor ingenieursprijs Vernufteling. Het kunststof anti-pipingscherm voor rivierdijken laat water door, maar houdt zand en andere gronddeeltjes tegen.
Het scherm is vorige week voor het eerst in een dijk geplaatst, bij dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk, deelproject Salmsteke. Voordien was het twee jaar getest.
Bij piping stroomt water met zand vanaf de rivier onder de dijk door en komt het achter de dijk weer omhoog. Doordat zandkorrels en andere gronddeeltjes mee stromen, ontstaan er zo kanaaltjes onder de dijk door. Dat verhoogt het risico op het bezwijken van de dijk.
Traditioneel wordt dit gevaar bestreden door grote hoeveelheden zand onder aan de dijk te storten, zodat er een extra breed dijklichaam ontstaat. Nadeel is dat deze oplossing veel ruimte in beslag neemt en dat het zand bovendien met vrachtwagens moet worden aangevoerd, wat tot overlast leidt.
Een tweede, vaak gebruikte remedie is het plaatsen van stalen damwanden in de dijk. Maar die zijn duur en het plaatsen leidt tot overlast voor de omgeving.
De schermen worden gemaakt van gerecyclede PVC-elementen en gevuld met fijn zand, dat het filterende werk doet. Ze zijn volgens de makers zeker honderd jaar onderhoudsvrij en zijn ze niet meer nodig, dan kunnen ze worden hergebruikt. De aanleg gebeurt trillingsvrij en kan ook elektrisch; dit in tegenstelling tot de veel zwaardere metalen damwanden.
Vernufteling
De Vernufteling wordt jaarlijks uitgereikt aan een bijzonder project van een ingenieursbureau. Het doel van de prijs is het om het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en grotere bekendheid te geven. Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. De Vernufteling maakt deze zichtbaar.
Het Prolock Delta filterscherm is ingediend door ingenieursbureau ABT.