Laagdrempelig spuitgieten in België

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Op de ESEF Maakindustrie presenteerde Adso uit België zijn methode om laagdrempelig te starten met een maken van spuitgietproducten. ‘Onze kracht is dat we verschillende gereedschap types hebben ontwikkeld om zo een pasklare oplossing te bieden aan klanten om in te stappen in het spuitgieten’, legt directeur Bart Hendrickx uit.

Adso start vaak na de prototypingfase. De vertaalslag van een 3D-geprint prototype naar spuitgieten in een productieomgeving is toch regelmatig een probleem. Vaak hebben klanten het idee dat als je wilt gaan spuitgieten, je een hele forse investering moet doen. Met het zelfontwikkelde type gereedschappen op basis van inzetmatrijzen, kan je bij Adso tegen relatief lage kosten, toch al een hoogwaardig spuitgietproduct laten maken. ‘De klant hoeft alleen in de ‘core’ en de ‘cavity’ te investeren. Wij hebben de moedermatrijs. Daar zit het kostenvoordeel in’, vertelt Hendrickx 

Zachtstalen matrijzen 

Een fase daarna maakt Adso gebruik van zachtstalen matrijzen. ‘En dan pas productiematrijzen. Zo kunnen we met de klant meegroeien. Een nieuw product start bijvoorbeeld met een serie van een paar honderd stuks. Als het succesvol is, worden het er duizend, tweeduizend en meer. En dan stap je over op een volgend type gereedschap waardoor je productprijs goedkoper wordt, maar je investeringskosten weer iets hoger. Zo kun je constant zoeken naar de meest optimale werkwijze’, legt Hendrickx uit.

   

Luchtvracht 

Adso werkt met een Chinese matrijzenmaker, een bedrijf met 18 man waarin het Belgische bedrijf participeert. Daar worden de gereedschappen gemaakt en de proefspuiting gedaan. Die proefspuiting wordt per luchtvracht opgestuurd zodat Adso samen met de klant een evaluatie en vervolgens een optimalisatie kan uitvoeren. Op basis van de ‘golden sample’ wordt er in China een pilotrun gedaan van een x-aantal stuks om de volgende 8 weken te overbruggen terwijl de matrijzen op zeetransport richting België gaan. Eenmaal bij Adso worden de matrijzen weer helemaal nagekeken en kan de productie worden opgestart. 

Export

Het is niet opmerkelijk dat Adso in Nederland op de beurs staat. Het bedrijf zit voor 80% in de export, met een focus op Nederland en Duitsland. De Vlaamse overheid stimuleert dat ook door buitenlandse beursdeelnames te subsidiëren en daar maakt Adso dankbaar gebruik van. Qua markt is het ook heel divers. ‘We zitten in de automotive en de medische sector, domotica en de reguliere industrie’, omschrijft Hendrickx. In de automotive gaat het bijvoorbeeld om connectoren en overmoldings van kabels. In de domotica gaat het meestal om behuizingen.