Het is Lego niet gelukt om het milieu te dienen met blokjes van gerecycled PET. De fabrikant moet zoveel wijzigen aan zijn productielijn dat de CO2-uitstoot toe- in plaats van afneemt.
Dat zegt hoofd duurzaamheid Tim Brooks in Financial Times. "Het is alsof je probeert een fiets van hout te maken in plaats van van staal." Het materiaal was zoveel zachter en vereiste zoveel extra ingrediënten voor duurzaamheid, evenals meer energie voor verwerken en drogen, dat de balans negatief uitpakte.
"De verstoring van de productieomgeving was zodanig dat we alles in onze fabrieken moesten veranderen" om het gebruik van gerecycled PET op te schalen, zei hij. "Na dat alles zou de ecologische voetafdruk groter zijn geweest. Het was teleurstellend."
De speelgoedfabrikant maakt jaarlijks miljarden Lego-blokken van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS). ABS wordt in ongeveer 80% van de Legoblokken gebruikt.
Lego begon in 2021 onderzoek te doen naar een mogelijke transitie naar gerecycled PET. Maar volgens CEO Niels Christiansen testte de speelgoedmaker "honderden en honderden materialen" maar heeft het geen "magisch materiaal" gevonden om de duurzaamheidsproblemen mee op te lossen.
Daarom wil Lego nu elk onderdeel van ABS duurzamer maken door meer biobased en gerecycled materiaal te gebruiken. Hoe het dat wil doen, is nog niet duidelijk.
Christiansen zei dat de groep de uitgaven aan duurzaamheid tegen 2025 zal verdrievoudigen tot 3 miljard dollar per jaar, terwijl ze belooft de hogere kosten niet door te berekenen aan de consumenten.