Duurzaam en circulair rubber en kunststof bekroond met de Rethink Awards 2023

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Met de Rethink Awards geven de NRK en Plastics Europe elke twee jaar het podium aan bedrijven die werken aan duurzaam en circulair rubber en kunststof. Tijdens de Kunststoffenbeurs hebben drie winnaars de award in ontvangst mogen nemen.

Deelname aan de Rethink Awards is mogelijk voor leden van de NRK en Plastics Europe die met hun producten en initiatieven innoveren op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie. De vakjury bestaande uit Marjan Minnesma (Urgenda), Rik van der Ploeg (Natuur & Milieu), Marc Spekreijse (Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL) en John Vernooij (Omrin) koos de genomineerden en de winnaars, op basis van de vijf Re’s van het programma Rethink: Renew (grondstoffen), Reduce (productie en product), Redesign (ontwerp en gebruik), Re-use (hergebruik) en Recycle (inzameling en recycling).

Bekijk hier nog eens alle nominaties

Categorie Hernieuwbare grondstoffen

In deze categorie waren genomineerd: PlastiLoop van Veolia Nederland, Wiltopia van Coolrec/Renewi en het circulaire EPDM-daksysteem van Carlisle Construction Materials. De vakjury heeft besloten om Carlisle Construction Materials als winnaar aan te wijzen. Met een innovatieve manier van bevestigen en verwijderen van de EPDM-dakbedekking en een terugneemgarantie voor gebouweigenaren, kan Carlisle het materiaal na de levensduur verzamelen en opnieuw inzetten. De jury vindt dit een buitengewoon innovatieve oplossing die naadloos aansluit bij de circulaire economie. ‘Het getuigt van een vooruitziende blik op een toekomst waarin de grondstoffen steeds schaarser zullen worden.’

Categorie Ketensamenwerking

In deze categorie waren genomineerd: de Stella McCartney Beauty cosmetica-navulverpakking van SABIC Europe, de Ace & Tate brillenkokers van Injection Point, het Bloody Serious-project van VinylRecycling en Circular Plastics Factory. De vakjury heeft Circular Plastics Factory als winnaar aangewezen. ‘De fabriek heeft alles in huis om de verschillende onderdelen in de keten te verbinden, van fysieke recycling en granulering tot een volledig circulair eindproduct door middel van spuitgieten of andere technieken in combinatie met productontwikkeling, design for recycling en logistiek. Op die manier kan Circular Plastics Factory bedrijven en merkeigenaren helpen bij de ontwikkeling van circulaire producten.’ De jury vindt het een geweldige prestatie dat het bedrijf alle technieken op een centrale plek heeft weten onder te brengen, met als doel om de kunststoffen te hergebruiken, de afvalberg te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen.

Categorie Circulair design

In deze categorie waren genomineerd: Optilayer van de OPACKGROUP, de ‘ReCycle’ geïntegreerde kettingkast/motorcover van Timmerije en Evolve van Faerch. In deze categorie heeft de jury Faerch als winnaar aangewezen. Evolve is een circulaire oplossing voor niet-dectecteerbare carbonzwarte verpakkingen van kant-en-klaar maaltijden. Met een nieuw recyclingproces voor PET-tray’s uit het PMD kan het voedselveilige granulaat worden ingezet voor de productie van nieuwe PET-voedselverpakkingen gemaakt van monomateriaal. De jury ziet dit als een schoolvoorbeeld van het sluiten van de cirkel, waarmee Faerch een belangrijke voortrekkersrol vervult op weg naar de circulaire economie.

Publieksprijs

Ruim vijfhonderd bezoekers stemden voor de Publieksprijs. Aan het eind van de dag bleek dat Circular Plastics Factory naast de Rethink Award voor de categorie Ketensamenwerking ook deze prijs in de wacht heeft gesleept. Het bedrijf won het nipt van de OPACKGROUP. VinylRecycling werd derde.