De Kunststoffenbeurs als startpunt voor de verduurzaming van de plastic- en rubbersector

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

De Kunststoffenbeurs heeft zich dit jaar geprofileerd als startpunt voor de verduurzaming van de plastic- en rubbersector. “De complete plastic- en rubberindustrie is er inmiddels volledig van doordrongen dat de toekomst van kunststoffen niet zonder een verantwoorde – en dus duurzame – productieketen kan”, zegt programmamanager Charlotte de Jong. “Op de beurs was dat dan ook op alle mogelijke manieren zichtbaar.”

De Jong merkt dat de samenleving steeds kritischer wordt. "Er is, begrijpelijkerwijs, een heel sterke lobby van milieuorganisaties op gang gekomen. We hebben klimaatakkoorden, het grondstoffenakkoord 2050 en diverse andere deelplannen om onze economie klimaatneutraal en circulair te maken. Dat betekent dat er de komende jaren heel veel zal veranderen in de productie van kunststoffen."

De beurs trok dit jaar 210 exposanten en 3.042 bezoekers. Een centrale plek was zoals altijd het Machineplein, waar nationale en internationale exposanten hun state-of-the-art technologie voor de kunststof- en rubberindustrie laten zien. "Hier vind je de oplossingen voor de circulaire kunststoffenindustrie" aldus De Jong. "Van design, via spuitgieten tot en met verpakken, alles is er zien."

Productmanager Larry de Kleine Product van Will & Co wil liet zien hoe het bedrijf zijn klanten kan helpen bij het overstappen naar meer duurzame oplossingen. Het bedrijf presenteerde bijvoorbeeld zijn Post Industrial Recycle Engineering materialen. "Hierbij ligt de focus op de productie van de zogenaamde re-compounds, gerecyclede kunststof granulaten van hoge kwaliteit. Industrieel afval wordt bij kunststofverwerkers gebruikt om nieuwe hoge kwaliteit grondstoffen en compounds op een milieuvriendelijke manier te produceren." Daarnaast presenteerde het diverse materialen die renewable of biologisch afbreekbaar zijn. "TPU’s met goede mechanische eigenschappen en chemische resistentie, geproduceerd met een hoog aandeel renewable grondstoffen en een minimaal aandeel fossiele grondstof."

Lezingen

Interessant was ook het lezingencircuit. Maar liefst vijftig verschillende presentaties, keynotes en speeches stonden op het programma, met voor elk wat wils. Zo legde Erwin Zant (Polymer Science Park) uit hoe hernieuwbare bronnen, het voorkomen van afval en de reductie van CO2-uitstoot kunnen lkeiden tot een betere balans tussen productie, behoefte en klimaatbescherming. "Hiervoor hebben we de kunststofsector hard nodig en dat betekent dat we sneller moeten innoveren en slimmer de plastic waardeketen in moeten richten door inzet op hoogwaardige recycling, biobased en goed productontwerp." 

Verpakkingen

De verpakkingsindustrie heeft eveneens een belangrijke taak in de verduurzaming van de keten. Op dit moment is 27% van het verpakkingsmateriaal circulair, blijkt uit onderzoek van de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie NRK, die de belangen behartigt van zo’n vierhonderd bedrijven. De NRK is al jaren bezig om de leden ervan te doordringen dat er stappen gezet moeten worden.  "Wij werken aan een gezond klimaat voor de maakindustrie en stimuleren concurrentiekracht, innovatie en kennisoverdracht, scholing en vakopleiding, een beter milieu en recycling", zegt een NRK-woordvoerder. "Onze leden ondernemen duurzaam en met innovatie lopen zij voorop." Volgens de NRK moet in 2050 al 50% van alle verpakkingen recyclebaar zijn.

Om die doelen te bereiken is het nodig dat niet alleen de producenten, maar ook de verwerkers, bewerkers en recyclers er hun bijdrage aan leveren. Vanzelfsprekend ook omdat hun klanten er tegenwoordig ook allemaal om vragen. De Jong: "Juist daarom ook ben ik zo blij dat de hele keten vertegenwoordigd is op de beurs. Alleen als iedereen meedoet kunnen we de gewenste oplossingen bereiken. Ook gezien de specifieke eisen die de EU tegenwoordig stelt, is het nodig om als toeleverancier precies te weten wat de leverancier wil bereiken. Op onze beurs brengen we al die belangen bij elkaar."