Kunststoffenbeurs: een greep uit het congresprogramma

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Morgen gaat de Kunststoffenbeurs van start. Tijdens de 24e editie van de beurs, op 20 en 21 september in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch, staan de mogelijkheden met kunststof- en rubber voor duurzame productontwikkeling en productie centraal. Dit is onder meer terug te vinden in het congresprogramma.

Een greep uit het aanbod van 20 september:

10:30 Plastic Soup Surfer / Zwerfinator

Merijn Tinga en Dirk Groot (bekend als de Plastic Soup Surfer en de Zwerfinator) zijn al geruime tijd actief in de strijd tegen plastic vervuiling, ieder op zijn eigen unieke manier. Beiden heren zijn aanwezig als keynotesprekers in het veelbelovende congresprogramma dat nauw aansluit bij de toekomst van kunststoffen: duurzaam, slim én innovatief. Tijdens hun presentatie gaan ze in op de mogelijkheden van plastic, recycling en koppelen zij hun eigen ervaringen hieraan. 

12:00 Ontwikkeling van een game changing ultralichte elektrische stadsbus

Tjaard Sijpkes vertelt over de reis die het Ebusco team heeft afgelegd om te komen tot een game changing ontwerp van een ultra lichte en efficiënte stadsbus. Hij zal ingaan op de stelling dat composiet nooit het uitgangspunt van een ontwerp mag zijn. 

14:00 Spuitgietproducten met de ontwerpvrijheid van 3D-printen: Het gouden ei?

Paul Dijkstra, Lectoraat Kunststoftechnologie van Hogeschool Windesheim: "Spuitgieten en 3D-printen zijn uitgegroeid tot twee gescheiden werelden. Spuitgieten is door de combinatie van productiekosten, snelheid en afwerking dé keuze voor productie van grote series eindproducten. 3D-printen biedt nieuwe ontwerpmogelijkheden en is flexibel inzetbaar doordat er geen tooling nodig is. Toch blijft het met 3D-printen meestal bij prototyping en kleine series door productiekosten van gehele producten. Maar is het dan niet mogelijk de krachten van beide technieken te combineren? Om daar achter te komen hebben wij de mogelijkheden verkend naar het integreren van 3D-geprinte onderdelen in spuitgietproducten middels insert moulding."

15:30 Circulaire kunststofoplossingen voor plasticvezelafval afkomstig uit de maritieme en agrarische sector

Healix is vastbesloten om het plastic probleem op te lossen dat het zeeleven vernietigt en onze planeet vervuilt. Met behulp van onze baanbrekende zuiveringstechnologie zet het bedrijf oude touwen en netten uit de visserij en landbouw om in hoge kwalitatieve circulaire polymeren, die worden gebruikt om nieuwe consumentenproducten te maken. Op deze manier wil het nieuwe normen stellen om primair nieuw plastic te vervangen door gerecycled plastic. "Want door plastic in de economie te houden, houden we het uit het milieu."

En op 21 september zijn te zien en beluisteren:

10:30 The art of using recyclate | Geen kunst
Vanaf 2027 wordt de Normering Plastics ingevoerd en moet 25% van de verwerkte plastics gerecycled- en/of biobased plastic zijn. Dat is een uitdaging voor de hele sector. Cristel Rijnen (Injection Point) en Jan Willem Wieringa (Desch) delen hun ervaringen, laten u zien dat het een uitdaging is, dat er problemen moeten worden opgelost, maar dat het mogelijk is. Of je nu een grote verwerker bent van massaproducten of een specialistische verwerker van technische producten. Ze zullen dat illustreren met tal van voorbeelden. 

11:00 Textiel en tapijt: optimalisatie van de waardeketen, design en materiaal

Jaarlijks komen grote hoeveelheden reststromen tapijt, kunstgras en textiel vrij. Gedurende een lange periode is er te weinig stilgestaan bij de recyclebaarheid van deze materialen. De uitdaging is groot en veelzijdig: verduurzamen, nieuwe recycletechnieken moeten worden (door)ontwikkeld, zowel mechanische als chemische, waarbij goed moet worden afgewogen wanneer welke optimaal is. Verder moeten er stappen worden ondernomen om zowel te verduurzamen en nieuwe recyclebare productconcepten te ontwikkelen (Design-for-Recycling). Aan de hand van een casussen zal Peter van Barneveld van Polymer Science Park toelichten waar we staan en wat ons nog te doen staat. 

11:30 De toepassing van cobots in de kunststofindustrie

Dr.ir. Mark Naves, University op Applied Sciences Windesheim: "De ontwikkeling van cobots geeft nieuwe mogelijkheden voor automatisering. Juist bij processen die van oorsprong lastig te automatiseren zijn met conventionele industriële robots, zoals high mix – low volume processen, of relatief langzame processen met een lange cyclustijd (bijv. spuitgietprocessen) kan de cobot uitkomst bieden. Doordat de cobot flexibel(er) inzetbaar is door minder obstructieve veiligheidsmaatregelen en omdat deze beschikt over extra functionaliteiten, zoals krachtterugkoppeling voor kracht gestuurde handelingen, biedt de cobot nieuwe kansen en mogelijkheden voor de volgende stap in de automatisering."

13:00 Polybatch Blowing Agents: Creating Plastics with Unparalleled Lightness

Martine Mechelaere, LyondellBasell: "As part of the trend towards a circular economy, the search for lightweight materials has become a fundamental strategy in recent years. Lighter plastics mean lighter finished products. Which become even more important in the rapid transformation occurring in the automotive industry, where the reduction of weight mirrors significant improvements in fuel economy or in the building sector, where insulation comes out as highly cost effective. In the search for lightweight materials, an interesting opportunity is given by the use of sandwich structures with a foam core, in particular with polymers and advanced masterbatch solutions."

Voor het volledige programma verwijzen we u naar de beurssite.