Kylian Janssen van van NHL Stenden heeft uren doorgebracht in het productielab om een duurzaam alternatief te bedenken voor de hars in 3D-printers. Onlangs kreeg hij hiervoor een prijs van de Leeuwarder Courant.
De populariteit van 3D-printen voor particuliere en industriële toepassingen neemt snel toe, maar veel 3D-geprinte materialen zijn niet te repareren of recyclen. Daardoor worden veel geprinte producten na gebruik weggegooid, wat bijdraagt aan de wereldwijde plasticvervuiling.
Janssen ontwikkelde nieuwe printerinkten die na 3D-printen wél recyclebaar zijn dankzij een dynamische molecuulstructuur. Hij claimt dat dit materiaal in de toekomst kan worden gebruikt om bijvoorbeeld recyclebare windmolenbladen te produceren.
Janssen studeerde af op een onderzoek naar het herbruikbaar maken van appelzuur en publiceerde er al over in een wetenschappelijk tijdschrift. Inmiddels is hij in dienst bij NHL Stenden. Hij houdt zich nog steeds bezig met het materiaal. De volgende stap is om het op grote schaal bruikbaar te maken.