Greenpeace heeft een onderzoek gepubliceerd waarin het concludeert dat recycling de toxiciteit van kunststoffen verhoogt. De milieuorganisatie brengt dit naar buiten vlak voor de onderhandelingen over het wereldwijde plasticverdrag (Global Plastics Treaty) in Parijs (29 mei tot 2 juni).
Het rapport is is een literatuurstudie naar eerder gedaan collegiaal getoetst onderzoek en internationale studies die concluderen dat recycling de toxiciteit van kunststoffen verhoogt. De organisatie wil hiermee aantonen dat gerecycleerde kunststoffen een bedreiging vormen voor de gezondheid van consumenten, eerstelijnsgemeenschappen en werknemers in de recyclingsector.
Greenpeace vindt dat de onderhandelingen in Parijs gericht moeten zijn op het afdekken en vervolgens afbouwen van de productie van plastic. Het haalt hiervoor ook een recent rapport aan waaruit blijkt dat er bij recycling veel microplastics in het milieu terecht komen.
Het rapport, Forever Toxic: The science of health threat from plastic recycling, merkt op dat plastic volgens UN Environment Programme (UNEP) 13.000 chemicaliën bevat, waarvan 3.200 bekend staan als gevaarlijk voor de menselijke gezondheid. ‘Bovendien zijn veel van de andere chemicaliën in kunststoffen nooit beoordeeld en kunnen ze ook giftig zijn. Gerecycleerde kunststoffen bevatten vaak hogere niveaus van chemicaliën die mensen kunnen vergiftigen, waaronder giftige vlamvertragers, benzeen en andere kankerverwekkende stoffen, milieuverontreinigende stoffen zoals gebromeerde en gechloreerde dioxines, en tal van hormoonontregelaars die veranderingen in de natuurlijke hormoonspiegels van het lichaam kunnen veroorzaken.’
Therese Karlsson, wetenschappelijk adviseur bij het International Pollutants Elimination Network (IPEN), zei: "Plastic wordt gemaakt met giftige chemicaliën, en deze chemicaliën verdwijnen niet zomaar als plastic wordt gerecycled. De wetenschap laat duidelijk zien dat het recyclen van plastic een giftige onderneming is met bedreigingen voor onze gezondheid en het milieu langs de hele recyclingstroom. Simpel gezegd, plastic vergiftigt de circulaire economie en ons lichaam, en vervuilt lucht, water en voedsel. We mogen geen kunststoffen recyclen die giftige chemicaliën bevatten. Echte oplossingen voor de plasticcrisis vereisen wereldwijde controles op chemicaliën in plastic en aanzienlijke verminderingen van de plasticproductie."
Wij hebben NRK en Plastics Europe om een reactie gevraagd, maar (nog) niet gekregen.