Klimaatvriendelijke kunststoffen maken van CO2-uitstoot industrie

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Het Finse onderzoeksbureau VTT onderzoekt de afvang en het gebruik van kooldioxide uit de bosbouw en afvalverbranding bij de vervaardiging van verschillende soorten kunststofproducten. Tegelijkertijd worden procesconcepten ontwikkeld om de commerciële benutting van kooldioxide-emissies ook in andere industriële sectoren mogelijk te maken.

Het verminderen van industriële kooldioxide-emissies speelt een sleutelrol in de strijd tegen klimaatverandering. Benutting van CO2-emissies is hiervoor een belangrijk middel. Koolstof uit industriële emissies van kooldioxide kan worden gebonden in de producten van de kunststof- en chemische industrie. Dit creëert mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe, klimaatvriendelijke kunststoffen en andere polymere producten.

VTT heeft lang onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor afvang en benutting van kooldioxide in verschillende sectoren. Het Forest Cump-project, dat in augustus 2022 van start ging, zet dit werk voort en richt zich op de kooldioxide-uitstoot van de bosbouw en afvalverbranding. De beoogde eindproducten zijn polyolefinen – polyetheen en polypropeen – die in veel producten en verpakkingen in het Finse dagelijks leven aanwezig zijn. Tegenwoordig worden deze materialen bijna uitsluitend uit fossiele grondstoffen vervaardigd.

Testinstallatie start in 2024 in industriële omgeving

Het Forest Cump-project heeft tot doel een verwerkingsconcept te ontwikkelen waarmee de technologie kan worden opgeschaald naar het niveau van industriële productie. Een tussendoel bij de commercialisering van het proces is om in 2024 een kleine testfabriek te bouwen in een geselecteerde industriële omgeving.

"De resultaten van de proeffabriek kunnen we gebruiken bij de ontwikkeling en het ontwerp van een fabriek op industriële schaal. Naast technologische ontwikkeling onderzoeken we de toepasbaarheid van verschillende bronnen van CO2 en methoden voor afvang en zuivering van CO2. We kijken ook naar de logistieke invalshoek die verband houdt met het transport en de opslag van de grondstoffen – kooldioxide en waterstof – en de tussenproducten – koolwaterstoffen", zegt onderzoeksprofessor Juha Lehtonen.

Bedrijfspartners

Het Forest Cump-project wordt uitgevoerd in samenwerking met bedrijfspartners als onderdeel van de Veturi-ecosystemen van Business Finland, die duurzame ontwikkeling bevorderen. Borealis is een van de Veturi-bedrijven.

Vorig project: bouw

Forest Cump zet het werk voort van het eerdere Beccu -project, dat gericht was op het gebruik van koolstofdioxide bij de productie van grondstoffen voor polyurethaanproducten zoals isolatiematerialen en industriële kleefstoffen. Het project ontwikkelde technologieën en een procesconcept voor een hele waardeketen, van de productie van bio-energie en het afvangen van kooldioxide tot en met de productie van chemicaliën en polymeren. Forest Cump ontwikkelt de in Beccu ontwikkelde productietechnologie van koolwaterstoftussenproducten verder.

Forest Cump werd gelanceerd in augustus 2022 en loopt door tot eind 2024. Deelnemers aan het project zijn onder meer Borealis, Neste en ABB, en Metsä Spring, Kemira, Vantaa Energy, Stora Enso, Kleener Power Solutions, Carbon ReUse Finland, Fortum en Essity. Universiteit LUT is onderzoekspartner, naast VTT.