Hele wasproces kunststofafval simuleren en optimaliseren

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Heerenveen is sinds 2018 de thuisbasis van het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP). Het is Europa’s eerste onafhankelijke test- en onderzoekscentrum dat heterogene kunststofafvalstromen tot in het kleinste onderdeel kan analyseren. Het centrum in Heerenveen wordt uitgebreid met state-of the-art industriële wasinstallatie van Lindner Washtech.

Tekst en beeld: Lindner en NTCP

Het NTCP, opgericht in 2018, heeft zich tot doel gesteld het gedrag van verschillende kunststoffen tijdens het sorteren en wassen te onderzoeken. Het doel is om de processen kwantitatief, kwalitatief en met een efficiënter energiegebruik te optimaliseren, om zo kunststofrecycling te bevorderen in lijn met het circulaire economie model.In plaats van gebruik te maken van de gebruikelijke testopstellingen die in onderzoeksinstellingen worden gebruikt, is het uitgerust met moderne industriële faciliteiten en er wordt gewerkt met echt afval. Nederlandse en buitenlandse opdrachtgevers tonen al grote belangstelling voor de testmogelijkheden. "Met zijn modulaire opzet zal de medio 2022 te installeren kunststofwasinstallatie van Lindner Washtech een belangrijke bijdrage leveren aan ons onderzoek en de optimalisatie van diverse kunststofstromen", aldus Martine Brandsma, directeur van het NTCP.

Spelen met instellingen

Het concept van NTCP is eigenlijk heel eenvoudig: hoe meer plastic er in de juiste sorteerstroom terechtkomt en vervolgens de juiste route aflegt naar de relevante mechanische en chemische recyclers, hoe hoger het percentage kunststoffen dat in de kringloop blijft. Hoewel dit in theorie eenvoudig klinkt, is de realiteit complexer. Volgens Brandsma "is het net een schaakspel, dat op zeven borden tegelijk wordt gespeeld – en op elk bord worden zetten gedaan." Wanneer je dit toepast op recycling, betekent dit dat iedereen die deelneemt aan het proces – of het nu de inzamelaars, sorteerders of recyclers zijn – voortdurend in ontwikkeling is. Dit betekent dat ook het systeem voortdurend verandert.Om afzonderlijke of grotere stappen in het proces te onderzoeken, beschikt het NTCP over een 25 bij 20 meter lang en 9 meter hoog industrieel sorteersysteem. Dit simuleert het volledige sorteerproces (tot 2 ton per uur). Het modulaire ontwerp maakt het mogelijk de instellingen aan te passen aan verschillende testvereisten, die vervolgens in detail kunnen worden geanalyseerd. Op deze manier kan ook worden getest hoe verschillende sorteertechnieken op elkaar inwerken.

wasprocesLindner Washtech’s modulaire wassysteem wordt in augustus 2022 geïnstalleerd. Hiermee kan elke afzonderlijke stap van het wasproces in detail worden onderzocht en gekwantificeerd.

Een nieuw wassysteem

Het huidige sorteersysteem van NTCP neemt de helft van de 1000 m2 beschikbare productieruimte in beslag. De andere helft is gereserveerd voor een nieuw wassysteem, dat in augustus 2022 in bedrijf wordt genomen en  wordt geïnstalleerd door kunststofrecyclingspecialist Lindner Washtech. Het modulaire systeem van Lindner Washtech maakt het mogelijk om elke afzonderlijke stap van het wasproces in detail te onderzoeken en te kwantificeren. Freek Van Rhijn, technisch directeur van het NTCP: "Straks kunnen we het hele wasproces voor alle materialen simuleren en optimaliseren. Van versnipperen, droog wassen, koud en warm wassen, densiteitsscheiding, mechanisch en thermisch drogen, tot en met het scheiden met een flake-sorteerder. We kunnen ons ook richten op de benodigde wasmiddelen en de milieu-impact van het gebruik van meer of minder water. Wat is de invloed van vijf of tien graden minder wassen op het energieverbruik? Wat komt er in het afvalwater terecht en hoeveel kost het om dat af te voeren? Met het nieuwe wassysteem kunnen we elke stap onderzoeken, van het sorteren tot de uiteindelijke schone plastic flake."

Grote sprong voorwaarts

Van Rhijn heeft een aantal maanden nauw samengewerkt met de ingenieurs van Lindner Washtech om het nieuwe plasticwassysteem te ontwikkelen. Harald Hoffmann, directeur van het bedrijf uit Großbottwar (Duitsland), is blij dat hij dit project actief mee vorm kan geven. Hij is ervan overtuigd dat het testsysteem in zijn geheel een enorme impact zal hebben op de recyclingindustrie en een grote sprong voorwaarts betekent. "Het modulaire systeem maakt het straks mogelijk om verschillende soorten kunststof verschillende wastests te laten ondergaan. Dit wordt haalbaarder doordat de modules onafhankelijk van elkaar in het proces kunnen worden geïntegreerd. Bovendien kunnen de wasmodules afzonderlijk worden aangepast aan de eisen van elke soort kunststof en de verontreinigingsgraad ervan. Deze flexibiliteit creëert tal van mogelijkheden om het proces bij elke stap te optimaliseren en tegelijkertijd gerecycleerd materiaal van hoge kwaliteit te garanderen. Dit soort onderzoek en tests draagt niet alleen actief bij aan de winstgevendheid van recycling, maar verhoogt ook het recyclingpercentage en de bescherming van het milieu", aldus Hoffmann.

wasprocesHet NTCP in Heerenveen is het eerste onafhankelijke testcentrum voor circulaire kunststoffen in Europa met faciliteiten op industriële schaal. (Foto: NTCP)

Minutieus aanpasbaar

Lindner Washtech levert niet alleen het complexe wassysteem, dat bestaat uit flexibele en zeer gespecialiseerde componenten, maar ook een universele plastic shredder uit de Antares-serie en een natte granulator. Het wasproces kan door middel van de verschillende componenten minutieus worden aangepast aan elk soort inputmateriaal en de verschillende verontreinigingsgraden ervan. Daartoe zijn ook een droogwasser, voorwasser, frictiewasser of verschillende heetwascomponenten beschikbaar. De klant kan kiezen uit verschillende opties wat betreft de scheiding en droging van het materiaal, waarbij het optimale proces voor het materiaal in kwestie kan worden ontwikkeld en ontworpen. Het NTCP-systeem wordt uitgerust met een mechanische droger, een stappendroger en een thermische droging speciaal voor plastic folie.

Onafhankelijk advies

Aangezien het NTCP een onafhankelijke non-profitorganisatie is, herinvesteert het al zijn winst en richt het zich in gelijke mate tot verschillende organisaties en belanghebbenden binnen de circulaire kunststofrecyclingketen. Veel nationale en internationale bedrijven hebben al interesse getoond in samenwerkingen en partnerschappen. Freek van Rhijn, die in oktober 2019 aan boord kwam als technisch directeur, is niet verbaasd dat NTCP sinds de oprichting al zoveel opdrachten heeft binnengehaald: "Als mensen hier komen, kunnen ze hun ogen niet geloven. Ze hadden zich misschien een laboratorium met een paar kleine machines voorgesteld, maar dit is een echte industriële fabriek. Iedereen met wie we spreken, ziet de voordelen van het werken op deze schaal." Er zijn orders binnengekomen van een verscheidenheid aan grote en kleine bedrijven, waaronder sorteerders, recycleerders, merkeigenaren, detailhandelaren, verpakkers en andere belanghebbenden in de plastic recyclingindustrie. Deze hebben, naast internationale merken, het NTCP benaderd met verzoeken om onderzoek en tests. Lindner Washtech is ook van plan deze faciliteit te gebruiken om haar wascomponenten verder te ontwikkelen en prototypes te testen. "In de toekomst willen we de testmogelijkheden van het NTCP optimaal benutten voor eigen onderzoek en ontwikkeling. We zullen er ook voor zorgen dat onze nieuwste innovaties voor testruns aan het NTCP ter beschikking worden gesteld. Uiteindelijk profiteert de hele kunststofindustrie van testfaciliteiten van deze omvang," zegt Georg Krenn, technisch directeur bij Lindner Washtech.

Voorkeurspartner

Het NTCP zal doorgaan op de ingeslagen weg om het vaste doel te bereiken, namelijk het vergroten van de hoeveelheid gerecycled materiaal en het versnellen van innovatie in de gehele recyclingketen. Directeur Martine Brandsma voorziet zelfs dat duurzaam plastic in heel Europa een prominente rol gaat spelen. "We hebben de ambitie om de voorkeurspartner te zijn voor testen en onderzoek op het gebied van huishoudelijke afvalstromen. We liggen nu al voor tachtig procent op koers om onze doelstelling voor 2022 te halen. In korte tijd zijn we al erkend als een onafhankelijke partner, waarbij onze resultaten op nationaal en internationaal niveau worden bevestigd en geaccepteerd. Enerzijds toont dit aan dat er een enorme behoefte is aan onze diensten. Anderzijds is het een bevestiging dat wij ons bedrijfsmodel met succes hebben opgezet en dat onze projecten mooie resultaten opleveren. We zijn maar een klein team hier bij NTCP, dus dat is iets waar we erg trots op zijn."