Autobanden, verpakkingsmaterialen en landbouwplastic zijn de grootste bronnen voor microplastics. Dat concludeert TNO uit een nieuw rekenmodel. Het acht een reductie van 70% van de microplastics haalbaar.
Om tot deze reductie te komen zijn onder andere de volgende maatregelen nodig: uitbreiding van statiegeld, concretisering en uitrol van R-strategieën, stimuleren van opruimen van zwerfafval, versnellen van materiaalinnovaties en onderzoek naar verbeterde recyclingtechnologie.
Om microplastics terug te kunnen dringen is systemisch inzicht in de gehele levenscyclus van plastics noodzakelijk: productie, gebruik en einde levensfase. Dit inzicht ontbrak tot op heden. Daarom heeft TNO op basis van gevalideerde databases en wetenschappelijke publicaties, een model ontworpen dat berekent welke sectoren de grootste bijdragen leveren aan de vorming van microplastics en waar deze vervolgens terechtkomen.
TNO heeft de effectiviteit van zeventien strategieën om de vorming van microplastics te voorkomen of te verminderen doorgerekend met het model. Er is gekeken naar uiteenlopende strategieën die kunnen bijdragen aan de oplossing in de categorieën: beleid, materiaalkeuze, productontwerp, recycling- en scheidingstechnologie, gedrag, afvalmanagement en schoonmaakacties.Door toepassing van deze strategieën is naar de mening van de TNO-onderzoekers een reductie van 70% microplastics in 2050 mogelijk (37% in 2030), ook in een scenario waarin de consumptie van plastics toeneemt.
Nederland heeft volgens het instituut veel baat heeft bij de uitrol van de R-strategieën: Refuse, Rethink, Reduce en de daarbij behorende technologische, marketing en gedragsconcepten. Ook het verbod op Single-Use-Plastics (SUPs) en de uitbreiding van statiegeld en verwijderingsbijdragen om wegwerpgedrag van consumenten positief te beïnvloeden dragen flink bij. Dat geldt ook voor het gebruik van innovatieve materialen die de vorming van microplastics uit autobanden en verpakkingen reduceren.
Verhoudingsgewijs doen autobanden het het allerslechtst: terwijl er relatief weinig autoband in omloop is, is het aandeel microplastics verreweg het grootst.
TNO-2022-microplastics-nl. |