Ijsland kiest composiet casings voor CO2 transport- en opslaghub

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Ijsland gaat composiet casings gebruiken voor de proefput van de Coda Terminal, een grote CO2 transport- en opslaghub. De casings worden gemaakt door het Nederlandse bedrijf Huisman Composite Tubulars.

Het casing systeem is specifiek ontwikkeld voor de constructie van putten. Het bedrijf noemt het interne stroompad ‘extreem glad en ‘flush” waardoor wrijvingsverliezen en scaling geminimaliseerd worden.

Na installatie wordt de 9 5/8" composiet casing gecementeerd. Vervolgens hervat het boorproces, waarbij een 8 1⁄2" open sectie geboord wordt tot de finale diepte van de put. Dit betekent dat de bit en de boorpijp door de binnenkant van de composiet casing worden geleid. Dit is mogelijk door de sterke, volledig composieten pijpen.

Hoofdaannemer Carbfix, gevestigd in Kópavogur, IJsland, heeft een proces ontwikkeld dat CO2 in omzet in steen. CO2 wordt opgelost in zeewater voordat het via een netwerk van injectieputten in een basaltische gesteenteformatie wordt gepompt. Eenmaal in de ondergrond reageert het geïnjecteerde CO2 met het gesteente en vormt zich stabiel carbonaatmineraal, hetgeen zorgt voor een langdurige opslag.

De proefput van de Coda Terminal komt in de buurt van Straumsvík. Op volledige schaal zal de terminal de capaciteit hebben om 3 miljoen ton CO2 per jaar te injecteren voor permanente opslag. David Roodenburg, CEO van Huisman: "We zijn dankbaar voor deze order en verheugd om Carbfix te ondersteunen bij de ontwikkeling van deze nieuwe green tech industrie. Deze CO2 opslagtoepassing toont perfect aan wat de voordelen en mogelijkheden van Huisman Composite Tubulars zijn. We kijken uit naar een succesvolle pilot en verdere uitrol van de Coda Terminal."