Superwormen knabbelen door plastic afval

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Een wormensoort met een voorliefde voor een hapje polystyreen zou de sleutel kunnen zijn tot plasticrecycling op grote schaal.

Onderzoekers van de University of Queensland hebben ontdekt dat de gewone Zophobas morio ‘superworm’ door polystyreen heen kan eten, dankzij een bacterieel enzym in zijn darm.

Chris Rinke en zijn team gaven superwormen gedurende een periode van drie weken verschillende diëten, waarbij sommigen polystyreenschuim kregen, sommige zemelen en andere moesten vasten.

"We ontdekten dat de superwormen die een dieet van alleen polystyreen kregen niet alleen overleefden, maar zelfs een marginale gewichtstoename hadden", aldus Rinke. "Dit suggereert dat de wormen energie kunnen halen uit het polystyreen, hoogstwaarschijnlijk met behulp van hun darmmicroben."

De onderzoekers gebruikten metagenomics om verschillende gecodeerde enzymen te vinden die polystyreen en styreen kunnen afbreken. Doel is om enzymen te ontwikkelen om plastic afval in recyclingfabrieken af ​​te breken door middel van mechanische versnippering, gevolgd door enzymatische biologische afbraak.

"Superwormen zijn als mini-recyclagefabrieken, ze versnipperen het polystyreen met hun mond en voeren het vervolgens aan de bacteriën in hun darmen. De afbraakproducten van deze reactie kunnen vervolgens door andere microben worden gebruikt om hoogwaardige verbindingen zoals bioplastics te maken."

Co-auteur Jiarui Sun zei dat ze ernaar streven de darmbacteriën in het laboratorium te laten groeien en het vermogen ervan om polystyreen af ​​te breken verder te testen. "We kunnen dan bekijken hoe we dit proces kunnen opschalen naar een niveau dat nodig is voor een hele recyclingfabriek."

Het onderzoek is gepubliceerd in Microbial Genomics.