Post-industrial of post-consumer: Op K spuitgiet ArRBURG uit beide stromen

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Onder het motto ‘There is only a plan A’ richt Arburg zich op de K op dé centrale thema’s van deze tijd: duurzaamheid, de circulaire economie en CO2-reductie. In het arburgGREENworld-paviljoen op het VDMA Circular Economy Forum – en op de Arburg-stand (hal 13 stand 13) worden die thema’s nadrukkelijk belicht.

In het arburg GREENworld-paviljoen kunnen bezoekers bijvoorbeeld zien hoe kunststoffen met behulp van digitalisering naar soort kunnen worden gescheiden en weer in de kringloop gebracht . Zowel daar als bij verschillende exposities op de stand demonstreert Arburg live hoe Allrounders verschillende ‘post-industrial’ en ‘post-consumer’ recyclaten proceszeker verwerken.

Greenline-pluggen van bioplastics

In het arburgGREENworld paviljoen produceert een elektrische Allrounder 370 A van ‘hun buurman Fischer uit het Zwarte woud’ Greenline-muurpluggen . De machine is uitgerust met het recyclepakket en de nieuwe aXw Control RecyclatePilot van Arburg, die door middel van adaptieve procesbesturing zorgt voor een stabiel shotgewicht. De ankers zijn gemaakt van PA6.10, dat voor 50 procent uit hernieuwbare grondstoffen bestaat. De aanspuiting wordt rechtstreeks in een shredder en het maalgoed wordt als post-industrial recyclaat (PIR) rechtstreeks in het proces teruggevoerd en hergebruikt. t dit beurweggevertje zegt Arburg een mooi voorbeeld van een succesvolle circulaire te laten.

Recyclaatverwerking

Op de hoofdstand 13A13 produceert een hybride Allrounder 1120 H behuizingshelften die met andere componenten worden afgewerkt tot esthetisch hoogwaardige gereedschapskoffers. Het middendeel, de handgreep en de sluitclips werden bij Arburg in Lossburg op Allrounders voorgefabriceerd uit PIR op basis van PET-folie. Een elektrische Allrounder 470 A, uitgerust met het Recyclate Package en de nieuwe aXw Control RecyclatePilot, produceert dezelfde handgrepen live op de K uit post-consumer recyclaat (PCR) op basis van PP.

Assembleren in de matrijs

Toch draait niet alles om de drie grote thema’s. Arburg laat bijvoorbeeld met de productie van Luer-connectoren voor de farmaceutische industrie zien hoe je tijd en kosten kan besparen door functies te integreren. De tweecomponenten-sluitingen worden gemaakt op Allrounder More 1600 met een 4+4 matrijs van Braunform met handling door een zesassige robot van Yaskawa. Bij het spuitgieten van gebruiksklare Luer-connectoren is precisie vereist: het onderdeelgewicht van de PP- en TPE-componenten bedraagt respectievelijk slechts 0,2 en 0,05 gram. Vier elektrische servo-aandrijvingen zusterbedrijf AMKmotion besturen de interne matrijsprocessen voor de core-back, het optillen van het deksel, het afdekken van de sluitingen en het uitdraaien van de Luer-schroefdraad. Het compacte ontwerp maakt een groot aantal caviteiten in een kleine ruimte mogelijk.

Eerste keer

De modulaire More-serie is speciaal ontworpen voor meercomponenten- spuitgieten. De machines kunnen flexibel worden aangepast aan de specifieke klant- en markteisen. Ze bieden meer ruimte voor grotere matrijzen en een bruikbare uitstoterslag, meer modulariteit bij de assemblage, alsmede gebruiksgemak en eenvoudig onderhoud.

Op de beurs wordt voor het eerst een Yaskawa zesassige robot gepresenteerd die rechtstreeks via het Gestica-besturingssysteem kan worden geprogrammeerd. De volledig in de besturing geïntegreerde industriële robot is een aanvulling op het automatiseringsprogramma van Arburg. Voor de beurstoepassing verwijdert hij de gespuitgiete onderdelen en brengt ze naar een visionsysteem voor inspectie, voordat ze op matrijsholte gesorteerd worden weggelegd.

Dit artikel komt uit Kunststof en Rubber 5 – 2022