Circulaire economie voor kunststoffen in gevaar

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

“Als we een circulaire economie in Europa willen stimuleren, moet kunststofrecycling worden beschouwd als een belangrijke industriesector waarop de lidstaten zich moeten richten om zich te beschermen tegen de gevolgen van hoge elektriciteitsprijzen, stelt Ton Emans, president van Plastics Recyclers Europe (PRE).

Recyclinginstallaties voor kunststof draaien 24 uur en 7 dagen per week. Dit betekent dat, na arbeid en onderhoud, de energievoorziening een van de drie belangrijkste kostenfactoren is. Ruwweg gaat het om 15 tot 20 procent van de totale operationele kosten vertegenwoordigen. Maar met prijsstijgingen van 400 procent zijn de energiekosten nu de grootste uitgavenpost geworden, die tot 70 procent van de operationele kosten vertegenwoordigen volgens intern onderzoek van de PRE.

Al fabrieken gesloten

Dit maakt het voor recyclingbedrijven bijna onmogelijk om break-even te draaien en betekent dat zonder ingrijpen van de Europese Commissie en de lidstaten veel bedrijven zullen sluiten. Assorimap, de Italiaanse club van kunststofrecyclers stelt volgens een bericht op news.italy-24.com dat 40 procent van de kunststofrecycling al is opgeschort. Sommige recyclers hebben hun fabrieken al gesloten, andere draaien een paar dagen in de week als gevolg van gestegen energieprijzen.

Rampzalige gevolgen

De weg naar een koolstofarme EU-economie tegen 2050 kan daarom volgend de PRE alleen worden ingeslagen met de bijdrage van de recyclingindustrie. Kunststofrecycling  heeft immers de laagste koolstofvoetafdruk heeft in vergelijking met andere opties voor afvalbeheer, zoals verbranden of storten. Het recente EU-beleid en de mondiale ontwikkelingen hebben geleid tot massale investeringen in de kunststofrecyclingcapaciteit op het continent, maar de schommelingen van de energieprijzen zullen deze inspanningen een halt toeroepen. Dit zal dan ook rampzalige gevolgen hebben voor de Europese recyclingindustrie, aldus de PRE.