Als opleidingsinstelling is het evident om cursisten te laten kennismaken met de nieuwste spuitgiettechnologie. Machines zijn –zeker anno 2022 – snel verouderd en je wilt natuurlijk niemand de markt insturen met kennis die pakweg 20 jaar geleden relevant was. De Belgische opleidingsinstelling PlastIQ werkt daarom al langer samen met ARBURG. Zij leverden er een gloednieuwe ALLROUNDER 370 A met GESTICA-besturing.
De dalende populariteit van het technisch onderwijs laat zich al decennia lang voelen. Zeker zeer specifieke richtingen zoals kunststofverwerking hebben het moeilijk, vaak zijn ze zelfs geruisloos verdwenen uit de middelbare opleiding. Dat is zonde, want in Belgisch Limburg alleen al zijn er meer dan 75 kunststofverwerkende bedrijven. Met andere woorden: kennis van kunststof betekent werkzekerheid.
Pijnpunten
Opleidingsinstelling PlastIQ vult de leemte op die het wegvallen van de schoolse opleiding veroorzaakt. Specialist Yavuz Tasdemir is technisch adviseur (Antwerpen-Limburg) bij PlastIQ, en weet uit de eerste hand waar de pijnpunten liggen: "De sector lijdt onder een negatief imago. Velen hebben nog altijd het idee dat werken in de kunststofverwerking synoniem staat voor een vuile fabrieksjob, maar niks is minder waar. Het tij keren is evenwel moeilijk. Ikzelf stam uit het onderwijs, ik werkte als leraar op een technische school in Hasselt waar ze een afdeling kunststofverwerking hadden. Toen het leerlingenaantal verder afnam, werd de richting opgedoekt en ging ik voltijds bij PlastIQ aan de slag."
ARBURG leverde onlangs een hypermoderne ALLROUNDER 370 A aan PlastIQ. (Foto: PlastIQ)
‘Kunststofbad’
"PlastIQ biedt als opleidingscentrum voor de sector dagopleidingen aan voor meerdere doelgroepen", legt Tasdemir uit. "Enkele voorbeelden: scholen kunnen hun leerlingen hier de module kunststof aanbieden die in de leerplannen Elektromechanica, Industriële Wetenschappen, Chemie en Mechanische Vormgevingstechnieken staat.
"Ook een ‘kunststofbad’ behoort tot de mogelijkheden, waarin werkzoekenden vijf dagen ondergedompeld worden in de boeiende kunststofwereld. Zo kunnen ze zelf bepalen of een job in een deze sector iets voor hen is.
"Bij de lagere scholen kunnen we zelf langsgaan met een omgebouwde vrachtwagen. Daarin kunnen we ze bijvoorbeeld laten zien hoe we met kunststofafval dat ze zelf meebrengen, een nieuw product kunnen maken. We shredderen het ter plaatse tot granulaat, persen het tot een plaat en creëren vervolgens via thermoforming, 3D-printen en spuitgieten iets compleet nieuws. Zo proberen we ze warm te maken voor een technische opleiding in het middelbaar onderwijs."
Optimale match creëren
Tasdemir vervolgt: "Een volgende doelgroep zijn de werknemers die binnen het paritair comité van de Chemie of Metaal (een Belgisch overlegorgaan tussen werkgevers en werknemers – red.) vallen. Zij kunnen hier specifieke opleidingen volgen om hun kennis te verbreden.
"Ook werkzoekenden zijn via de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) welkom bij ons, uiteraard met het oog op het aanleren van de nodige kennis voor het uitoefenen van een job. De focus ligt daar op productiewerk: hoe kunnen ze producten nameten en behandelen, met welke machines komen ze in contact, hoe kunnen ze storingen herkennen en dergelijke. Aansluitend kunnen ze een opleiding tot operator volgen, die elf weken duurt. De laatste vier weken zijn stageweken, we werken daarvoor nauw samen met de plaatselijke bedrijfswereld.
"We proberen een optimale match te creëren tussen werknemer en een bedrijf, zodat ze daar na afloop aan de slag kunnen. Bedrijven zijn een groot voorstander van deze benadering, want zij worden geconfronteerd met een nijpend tekort op de arbeidsmarkt. Sowieso zijn technische profielen zeldzaam, het ontbreken van een opleiding in het middelbaar onderwijs draagt daar enkel aan bij. Via onze organisatie kunnen ze toch de mensen met de juiste basiscompetenties aantrekken."
Technisch adviseur Yavuz Tasdemir (PlastIQ): "De machine staat hier sinds februari en we zijn er zeer enthousiast over." (Foto: PlastIQ)
Uitgebreid machinepark
Wie als opleidingsinstelling een breed cursuspakket wil aanbieden, wordt in de kunststofsector geconfronteerd met de zeer diverse technieken. Dat betekent voor de praktische opleiding het voortdurend opvolgen van de machinetechnologie.
Tasdemir kan dit alleen maar beamen: "Onze opleidingen bestaan altijd uit een theoretisch en praktisch deel. Voor die laatste pijler hebben we behoefte aan meerdere machines en lijnen: we beschikken over een sheetextrusielijn, een granuleerlijn, we bieden thermoforming aan, lijmen, lassen en plooien van kunststoffen, matrijzenbouw en -onderhoud, thermoharder, blowmolding en uiteraard ook spuitgieten. ‘Uiteraard vereist deze benadering de nodige machines. Bovendien willen we natuurlijk dat ons machinepark altijd up-to-date is, om zo de realiteit op de werkvloer zo nauw als mogelijk op te volgen. Er is de afgelopen jaren enorm veel veranderd. Denk bij de spuitgietmachines bijvoorbeeld aan de shift van hydraulische naar elektrisch aangestuurde machines. En daar komt ARBURG in het verhaal binnen."
‘Onder de indruk’
Voor dat bedrijf schuift Anton Kavse (sales engineer ARBURG) mee aan tafel. Waarom investeert ARBURG in een machine waar ze niet meteen een return voor krijgen, vroegen wij ons af. Kavse geeft het antwoord: "Ik ken Yavuz Tasdemir al meer dan 20 jaar, toen ARBURG het Technologie On Tour project sponsorde was hij daar ook bij betrokken. In 2018 plaatsten we al een eerste spuitgietmachine naar aanleiding van de lancering van PlastIQ in hun nieuwe gebouw. We waren onder de indruk van dit project en zijn doelstellingen en wilden zeker ons steentje bijdragen." Tasdemir haakt aan: "We hadden op dat moment een spuitgietmachine, maar die dateerde uit 1996. Op zich was dat nog een goed functionerende machine, maar ze voldeed niet meer aan de moderne eisen. Zo was het energieverbruik in die tijd veel minder een thema. Ook de snelheid past niet meer bij de standaard die we vandaag hanteren. Die eerste elektrische ARBURG machine van 100 ton loste dat prima op."
Nieuwe 60-tons machine
Sinds kort is de machine uit 2018 vervangen door een gloednieuwe machine, de ALLROUNDER 370 A. Dat is een 60-tons uitvoering. Waarom werd deze keer geopteerd voor een iets kleinere machine?
Yavuz Tasdemir: "Twee voorname redenen: we zitten als opleidingsinstituut vooreerst met een beperkte inbouwhoogte voor onze matrijzen. Ten tweede was de 100-tons machine best imposant. Er was ook een uit de kluiten gewassen robot bij, die in een veiligheidskooi stond. We merkten dat die opbouw soms een grote indruk maakte op cursisten. Wie het niet gewoon was, toonde als het ware een schrikreactie. Vandaar de keuze voor een iets compactere machine."
Anton Kavse vult aan: "Met deze ALLROUNDER 370 A beschikt PlastIQ opnieuw over een hypermoderne machine. Je wilt niet het risico lopen dat afgestudeerden in een bedrijf aankomen en moeten vaststellen dat ze alles op een verouderd toestel aangeleerd kregen. Met onze ALLROUNDER 370 A is het net omgekeerd: ze leren vandaag werken met een machine die ze pas in de nabije toekomst ook op de werkvloer zullen aantreffen. Dat is voor ons ook één van de redenen waarom we deze machine doneren: het geeft ons als bedrijf een positief, hoog technologisch en milieubewust imago."
Anton Kavse (ARBURG): "Cursisten leren hier werken met een machine die ze in de nabije toekomst ook op de werkvloer zullen aantreffen." (Foto: PlastIQ)
Dezelfde taal
Een blik op de machine maakt meteen duidelijk: dit is toptechnologie. Anton Kavse: "Wij vinden het belangrijk om zoveel als mogelijk in house te produceren. Liefst 60 procent van onze machine-onderdelen dragen het ARBURG-merk. Dat is ongezien. De robotsystemen, de besturing, de belangrijkste onderdelen: alles doen we zelf. Zelfs de elektromotoren en de bijhorende drives maken we ondertussen zelf. Die benadering heeft enkele bijzondere voordelen. Ik geef de besturing als voorbeeld: omdat de robot en de machine dezelfde taal spreken, verloopt de interactie tussen beide vlekkeloos. Omdat we zelf over alle knowhow van het spuitgietproces beschikken, kunnen we de besturing ook zeer praktijkgericht uitvoeren, zonder externe PLC. Voor operatoren verloopt het instellen daarom zo vertrouwd.
Besturing primeur voor Benelux
"Bovendien is deze machine een primeur voor de Benelux, want het is de allereerste met de GESTICA-besturing", vertelt Kavse. "Die biedt zeker een grote toegevoegde waarde. Ik denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot simulatie: je kan op basis van de ingevoerde gegevens al zien wat het resultaat zal zijn, hoe het product verdeeld wordt. Je kan vervolgens aanpassingen doorvoeren tot de voorspelling aan de verwachtingen voldoet. Zo vermijd je die vervelende en tijdrovende trial-and-error werkwijze"
Tasdemir vult aan: "De machine staat hier sinds februari en we zijn zeer enthousiast. De vorige werkte op basis van de SELOGICA-besturing, dus het vergde wel een kleine aanpassing. Zo kan je nu zelf sommige pagina’s configureren met de factoren die je zelf wenst weer te geven. Het werkt op basis van de vertrouwde icoontjes die we gewoon zijn van bij de SELOGICA-besturing, maar de update is net wat de jongere generatie vraagt. Zij zijn het gewoon om te swipen op hun telefoon en tablet, dan moet je ze geen archaïsche systemen meer in de handen duwen. Maar ook andere eigenschappen zijn interessant, zoals de geïntegreerde robot. Dat is toch een stuk makkelijker werken."
Win-win situatie
De gift van ARBURG vertegenwoordigt een bedrag van 150.000 euro. Wat is voor hen de toegevoegde waarde?
Kavse: "Er zijn ook voor ons meerdere voordelen verbonden aan de samenwerking. Zo kunnen we hier altijd met potentiële klanten over de vloer komen om hen de gloednieuwe machine te laten zien. Dat is gemakkelijker dan bij een mogelijke concurrent te moeten langsgaan voor een demonstratie. We kunnen hier ook beschikken over de faciliteiten om hen goed te ontvangen, het is als het ware een verlengstuk van ons kantoor. Maar voor ons is het zeker ook belangrijk dat de cursisten op onze machines kunnen leren werken, want zij zijn de toekomst."