Vorig jaar in Europa meer dan 8 miljoen ton afvalplastics mechanisch gerecycled

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

De productie van kunststofrecyclaat bedroeg 8,2 miljoen ton in 2021 en zal naar verwachting met 5,6 procent per jaar toenemen tot 2030. Om dit cijfer in de juiste context te plaatsen, moet het worden bekeken in samenhang met de 35,6 miljoen ton basiskunststof die volgens de marktonderzoekers van Applied Market Information (AMI) in 2021 in de afvalstroom terechtkwam. Dit betekent dat Europa een totaal recycle-percentage van 23,1 procent heeft gehaald – lager dan je zou verwachten.

Dit staat vermeld in de tweede editie van het rapport Mechanical Plastics Recycling 2022, inclusief een analyse van het evenwicht tussen vraag en aanbod, samen met een evaluatie van de huidige productie per land. Het rapport kijkt ook naar het aanbod van grondstoffen en de waardeketen van afvalkunststoffen. Er wordt een gedetailleerd overzicht gegeven van de eindgebruikerstoepassingen voor recyclaat, met een onderzoek naar mogelijk toekomstig gebruik.

Het rapport Mechanical Plastics Recycling – European Market 2022 is relevant voor iedereen die betrokken is bij de waardeketen van de kunststoffenindustrie, van harsproducent tot merkeigenaar/eindgebruiker van kunststofproducten. Het rapport geeft een uitgebreide kwantitatieve beoordeling van de huidige situatie in de industrie en voorspelt waar dit kritieke aspect van de kunststofindustrie in de toekomst heen zal gaan.

Diverser gebruik recyclaat

AMI ziet binnen het tijdsbestek van het rapport, 2030, een toename van recyclingvolumes in toepassingen die tot nu toe verwaarloosbare hoeveelheden gereycled materiaal gebruikten, met name in West-Europa. Het gebruik van recyclaat wordt steeds diverser en het vermogen om recyclaat te verwerken in hoogwaardigere toepassingen neemt ook toe, wat toegevoegde waarde creëert voor de industrie. AMI verwacht dat de gecommercialiseerde en opgeschaalde productie van ‘food grade’ rPP en rPS binnen het tijdsbestek van het rapport zal plaatsvinden, waardoor nieuwe gesloten kringloopsystemen zullen ontstaan, zoals die er nu al zijn voor rPET.