Bioplastic van tomatenschil

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Onderzoekers van het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw (IHSM) La Mayora in Spanje hebben uit tomatenresten een bioplastic ontwikkeld dat na slechts één maand in zee uit elkaar valt.

Het plastic wordt vervaardigd uit de bladeren, stengels en schil van tomaten die na het maken van tomatensaus of ketchup in de conservenindustrie worden weggegooid. Volgens onderzoeker José Alejandro Heredia is het plastic folie robuust, transparant en geschikt voor meerdere toepassingen. Het kan hydrofoob zijn (waterafstotend), fluorescerend, parelmoer of verschillende kleuren en tinten, afhankelijk van de blootstelling aan licht.

Slimme verpakking?

De onderzoekers zien ook mogelijkheden voor een slimme verpakking, die van kleur verandert onder invloed van water uit de verpakte voedingsmiddelen. De verpakking kan zo aangeven dat het voedsel niet meer vers is. "Het fungeert dan als een soort ‘sensor’ die ons een aanwijzing geeft dat een materiaal dat een voedsel omringt begint te verslechteren, wat op middellange termijn het voedsel dat het omringt kan aantasten."