Avantium gaat een furaandicarbonzuur (FDCA)-fabriek bouwen in Delfzijl. Het bedrijf heeft voldoende financiering veiliggesteld, de engineering afgerond en voldoende afnamecontracten voor FDCA. De fabriek in Delfzijl zal naar verwachting in 2024 operationeel zijn.
De fabriek wordt ’s werelds eerste fabriek waar FDCA op commerciële schaal wordt geproduceerd. Hij krijgt een capaciteit van 5 kiloton per jaar. FDCA is de belangrijkste bouwsteen van de 100% plantaardige, recycleerbare kunststof PEF, die ook functionele voordelen heeft ten opzichte van kunststoffen die gemaakt zijn van aardolie. Het besluit moet de weg vrijmaken voor een enorme uitbreiding van de toepassingen van PEF. Avantium wil daartoe technologielicenties aan internationale industriële bedrijven verkopen.
Kantelpunt
Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium: "Wij waarderen het vertrouwen van onze partners, en in het bijzonder een consortium van Nederlandse banken, in onze innovatieve technologie om FDCA en PEF te produceren. Met het besluit tot de bouw hebben we een kantelpunt bereikt in onze reis naar de commercialisering van de nieuwe generatie, plantaardige kunststof PEF. We zijn trots dat we een leidende rol kunnen spelen in het versnellen van de overgang naar de circulaire economie en tegelijkertijd waarde kunnen creëren voor onze aandeelhouders."
Ambitie
Cas König, CEO van Groningen Seaports, is verheugd over het besluit van Avantium om de FDCA fabriek te realiseren: "De commerciële productie zal een significante bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een duurzaam en circulair industrieel cluster in de noordelijke regio van Nederland, dat niet langer afhankelijk is van fossiele grondstoffen, zoals aardgas. Dit past perfect binnen ons Chemport Europe ecosysteem, waarin we samen werken aan een gedeelde ambitie: changing the nature of chemistry."
Contracten
Avantium heeft een strategische leveringsovereenkomst getekend met landbouwcoöperatie Tereos Cooperative Group voor de afname van fructosesiroop als grondstof voor de FDCA-fabriek in Delfzijl. Deze meerjarige overeenkomst verzekert 100% bio-based en lokale grondstoffen voor de fabriek. Daarnaast tekende Avantium vijf afnamecontracten die meer dan 50% van de totale capaciteit van de FDCA fabriek vertegenwoordigen. Er werden contracten ondertekend met het chemiebedrijf Toyobo (Japan), de polyesterfolieproducent Terphane (VS), drankenbottelaar Refresco (Nederland), de internationale leverancier van harde verpakkingen Resilux (België), en een niet nader genoemde grote wereldwijde merkeigenaar van voedingsmiddelen en dranken. Avantium is in onderhandeling met verschillende potentiële internationale klanten om nog meer afnamecontracten te tekenen.
Over Avantium
Avantium ontwikkelt nieuwe technologieën op basis van hernieuwbare grondstoffen als alternatief voor fossiele chemicaliën en kunststoffen.Het bedrijf heeft momenteel drie technologieën in de pilot- en demonstratiefase.
- De meest geavanceerde technologie is de YXY plant-to-plastics-technologie die op katalytische wijze plantaardige suikers omzet in een breed scala van chemicaliën en kunststoffen, zoals PEF (polyethyleen furanoaat).
- De tweede technologie is de Dawn Technology die non-food biomassa omzet in industriële suikers en lignine om zo de chemische en materialen industrie te laten overstappen op niet-fossiele grondstoffen. In 2018 opende Avantium de Dawn TechnologyT pilot bioraffinaderij op Chemie Park Delfzijl.
- De derde technologie heet Ray Technology en zet industriële suikers om in plantaardig MEG (mono-ethyleenglycol): plantMEG. Avantium is bezig met het opschalen van haar Ray Technology. De demonstratiefabriek, eveneens op Chemie Park Delfzijl, is in november 2019 geopend.