
Chemiebedrijf Sabic heeft het UK Plastics Pact ondertekend. Dit is ’s werelds eerste initiatief met als doel het plasticverpakkingssysteem in het Verenigd Koninkrijk te transformeren om zo kunststof verpakkingen in de economie te houden en uit het milieu.
Het UK Plastics Pact is een unieke samenwerking die bedrijven uit de hele waardeketen samenbrengt met de regering en de ngo’s om het probleem van plastic afval aan te pakken. De leiding ligt bij duurzaamheidsexpert WRAP en het initiatief is eind april in Londen gelanceerd tijdens een officiële ceremonie in het bijzijn van milieuminister Michael Gove. Op het moment hebben 42 belangrijke bedrijven zich gecommitteerd aan het pact, waaronder grote merken in voedsel, dranken en non-food, plastic reprocessors en verpakkingsleveranciers. Merken als M&S, Tesco, Nestle en Unilever hebben zich gecommitteerd om ambitieuze doelen te bereiken tussen nu en 2025 om zo ‘vermijdbaar afval te elimineren’.
Consistente recycling
De doelen bevatten ook het elimineren van onnodige single-use verpakkingen door re-design, innovatie of alternatieve aflevermodellen en het ervoor te zorgen dat alle plastic verpakkingen hergebruikt kunnen worden, of recyclebaar zijn of composteerbaar. Het partnerschap zal ook helpen bij het opbouwen van een sterker recyclingsysteem en met de steun van de Britse regering ervoor zorgen dat een consistente recycling in het Verenigd Koninkrijk wordt gerealiseerd.
Kopiëren
Het UK Plastics Pact is de eerste in zijn soort ter wereld, geleid door een not-for-profit-organisatie. Het pact zal in andere landen worden gekopieerd om een krachtige wereldwijde beweging op gang te brengen, als onderdeel van de New Plastics Economy Initiative van de Ellen MacArthur Foundation.
Sabic is blij een founding member van het initiatief te zijn. Leon Jacobs, hoofd duurzaamheid voor Europe: "Plastics moeten niet in het milieu terechtkomen, niet op stortplaatsen en niet in oceanen. Bij Sabic zijn we bezig met opschaling van recyclingprocessen voor chemische recycling van gemengd plastic afval tot de originele polymeer. Sabic heeft de knowhow, de hulpbronnen en de oplossingen om te helpen bij het reduceren van de afvalstroom.
Chemistry that Matters
Het project draagt bij aan de ambitie van Sabic om zijn ‘Chemistry that Matters’ tot stand te brengen. Er is nog een lange weg te gaan om tot een circulaire economie te komen, maar het bedrijf gelooft dat chemische recycling fundamenteel is voor het sluiten van de kringloop van plastic afval in aanvulling op andere initiatieven zoals reductie, hergebruik en mechanische recycling.