
De cijfers voor 2017 jaar zijn nog niet officieel bekendgemaakt maar in 2016 kwamen zeventig werknemers ‘s avonds niet meer thuis. Dat waren negentien dodelijke slachtoffers méér dan in 2015. Machineveiligheid in al zijn facetten is en blijft dus een serieuze aangelegenheid. Het thema van de negende editie van Safety Event die op 8 mei in het Evoluon in Eindhoven wordt gehouden is niet voor niks ‘van risicoanalyse tot aansprakelijkheid’.
In een nieuwsbericht van de Inspectie SZW zegt Inspecteur-generaal Marc Kuipers: "We leven in een welvarend land waar iedereen recht heeft op gezond, veilig en eerlijk werk. Met zo min mogelijk gezondheid- en veiligheidsrisico’s. En waar werkgevers en werknemers elkaar met respect en waardering behandelen. Niet wanneer het even uitkomt of toevallig in de planning past. Maar gewoon omdat het zo hoort."
Zeven procent meer in 2017
Maar hoe zit het in de praktijk? De cijfers voor 2017 jaar zijn nog niet officieel op een rij gezet en bekendgemaakt maar in 2016 kwamen zoals de Inspectie het formuleert zeventig werknemers ‘s avonds niet meer thuis’. Dat waren maar liefst 19 dodelijke slachtoffers meer dan in 2015. In totaal steeg het aantal slachtoffers van arbeidsongevallen met veertien procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Helaas verwacht de Inspectie dat het aantal arbeidsongevallen in 2017 ongeveer zeven procent hoger zal zijn dan in 2016. Kuipers: "Te vaak gaan er zaken verkeerd omdat verzuimd wordt de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Of om dat de productie voor ging. Soms door onwetendheid door werkgevers die onvoldoende op de hoogte zijn van de wettelijke voorschriften. Toch lijkt zorgen voor veiligheid en gezondheid zo vanzelfsprekend. Niemand zit te wachten op een ongeval met alle emotionele, persoonlijke en financiële gevolgen. We zien ook dat in economisch slechte tijden bedrijven te weinig geld willen vrijmaken voor veiligheid. En als de verkoop voor de wind gaat en er meer financiële middelen beschikbaar zijn, ze er onvoldoende tijd voor vrij maken."