
Een nieuwe sorteerinstallatie van SK Polymers is klaar voor productie. De installatie is voor 98 procent geautomatiseerd en kan stabiele monostromen van hoogwaardige kwaliteit kunststof produceren.
Dit meldt Duurzaambedrijfsleven.nl. De bouw van de nieuwe installatie vloeit voort uit de joint venture tussen Suez en Kempenaars die vorig jaar van de grond kwam. Een probleem voor de kunststofsector is dat de kwaliteit van de huidige kunststofstromen door handmatige sortering niet altijd aan de gewenste eisen voldoet. De nieuwe installatie moet hierin verandering brengen. "Een bijna volledig automatisch sorteringsproces kan meer stabiele stromen van hoogwaardige kwaliteit produceren", zegt new business-directeur Paul Valster van Suez op de website Duurzaambedrijfsleven.nl. Het bedrijf Suez heeft ervaring met het sorteren van kunststof verpakkingen bij zijn installatie in Rotterdam. Kempenaars heeft ervaring met handmatige sortering van harde kunststoffen.
Waarde toevoegen
Afgelopen oktober is het bedrijf Bollegraaf Recycling Solutions begonnen met de bouw van de installatie die bestaande technieken combineert, zoals een shredder, NearInfraRed-scheiders (NIR) en een sink/float-unit. Hiermee is de sortering zo goed als geautomatiseerd en de handmatige handelingen hebben alleen nog met voorsorteren te maken. Producten die verontreiniging in de installatie of verstoring van het proces kunnen veroorzaken, worden er handmatig uitgehaald, zoals vuile jerrycans of grote stukken PVC. Uiteindelijk worden aan het einde van de sorteerlijn zes verschillende kunststofstromen geleverd in flakes van 1 tot 6 centimeter groot. Het bedrijf QCP (joint-venture tussen Suez en Lyondellbasell) zou er nieuwe hoogwaardige secundaire polypropyleen PP en hoge-dichtheid polyethyleen HDPE maakt.
20-25 duizend ton
Zowel Kempenaars als Suez zijn verantwoordelijk voor het afzetten van de producten van SK Polymers. Valster constateert dat er veel laagwaardige stromen op de Europese markt zijn en te weinig hoogwaardige. De importstop van China op 24 afvalstromen, waaronder laagwaardig plastic, draagt bij aan de overvloed van laagwaardige stromen. De capaciteit komt op 20 duizend tot 25 duizend ton per jaar te liggen maar de prioriteit ligt bij de kwaliteit – daarna komt het opschalen van de productie. Aan input van hard plastic is geen gebrek, volgens Valster. Dit materiaal komt vooral uit gemeentelijke milieustraten en wordt al deels door Kempenaars en Suez ingezameld. (bron: duurzaambedrijfsleven.nl)