
De belangstelling voor hergebruik van autobandrubber neemt toe. Met name devulkanisatie is interessant en Hogeschool Windesheim werkt samen met Universiteit Twente aan onderzoek dat zich focust op het continu-devulkanisatieproces. “Het is zeker geen gelopen race maar we boeken wel degelijk vooruitgang”, aldus dr.ir. Geert Heideman. Hij zal een boekje open doen op het Nationaal Kunststof Congres 2018.
Wereldwijd komen ieder jaar achthonderd miljoen autobanden in de afvalstroom terecht, alleen in Nederland acht miljoen, met een verwachte jaarlijkse groei van twee procent. In 1978 werd er al gewezen op het feit dat ‘doordat de autobanden steeds complexer worden en een langere levensduur krijgen’ zij steeds minder recyclebaar worden. Bovendien worden de grondstoffen voor autobanden steeds schaarser en duurder. Hierdoor ontstaat een groeiende belangstelling naar de mogelijkheden voor hergebruik van het autobandrubber.
Continu-devulkanisatie
Het resultaat van hergebruik kan zijn dat er een nieuwe autoband van wordt gemaakt of dat het uitgangsmateriaal wordt voor andere producten of als feedstock voor verbrandingsprocessen waarmee bruikbare elementaire grondstoffen zoals olie, gas en roet worden verkregen. De verbrandingsprocessen waarin alleen maar energie wordt verkregen, werd in het verleden het meest toegepast. Maar die processen zijn vanuit milieutechnisch oogpunt ongunstig. In een devulkanisatie-proces blijven de eigenschappen van het rubber zoveel mogelijk behouden en dit is dus de meest gunstige variant, afgezien van direct hergebruik van de banden. Universiteit Twente werkt samen met Hogeschool Windesheim aan een onderzoek dat zich focust op de opschaling en de optimalisatie van het continu-devulkanisatieproces. Dr.ir.Geert Heideman van het Lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim komt het een en ander uit de doeken doen op het Nationaal Kunststof Congres 2018.
Meer hierover in de pdf
![]() |
RUBBER-DEVULCANISATIE – HEIDEMAN. |