Ibiza, Mallorca en Menorca doen wegwerpplastic in de ban

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

De eilanden Ibiza, Mallorca en Menorca (de Balearen) willen af van wegwerpplastic. De overheid wil de verkoop van wegwerpplastic vanaf 2020 verbieden en dat moet het toerisme op de eilanden redden.

Dit meldt The Telegraph.  Met wegwerpplastic bedoelt men hier het plastic dat na eenmalig gebruik zijn waarde verliest, dus bijvoorbeeld plastic bekers, borden, bestek, rietjes, koffiecapsules. Deze moeten worden  vervangen door alternatieven die gemakkelijk te recyclen of biologisch-afbreekbaar zijn. Het verbod moet helpen het toerisme op de eilanden duurzaam te maken. De stranden worden namelijk steeds meer vervuild met plastic afval. Ook de impact van te veel toerisme is aangepakt omdat men een plafond instelt voor het aantal toeristenbedden en de toeristenbelasting verhoogt.

Middellandse Zee

  

Greenpeace stelde vorig jaar in een rapport dat de Mediterrane regio is overspoeld met plastic. De milieuorganisatie claimt dat tussen de 21 en 54 procent van alle microplastics wereldwijd zich in de Middellandse Zee zou bevinden. Tijdens de huidige Volvo Ocean Race zijn door een team van onderzoekers monsters genomen op verschillende plekken in de zee om ze op de aanwezigheid van microplastics te onderzoeken. De verzamelde data uit wateren tussen Lissabon en Alicante lieten toen zien dat er per vierkante kilometer meer dan drie miljoen microplastics aanwezig zijn. In de Zuid-Atlantische oceaan onder Zuid-Afrika was het getal anderhalf miljoen en in Australische wateren een miljoen per vierkante kilometer.

Costa Rica 

De Balearen (Spaanse provincie) volgen met deze actie bijvoorbeeld Costa Rica, die medio 2017 al aankondigde wegwerpplastic binnen vier jaar te gaan uitbannen. De Europese Commissie komt later in het jaar met voorstellen om het gebruik van wegwerpplastic terug te dringen. Cijfers van de EC laten zien dat slechts vijf procent van de waarde van plastic verpakkingsmateriaal behouden blijft na gebruik. De rest gaat verloren, wat Europa per jaar tussen de 70 en de 105 miljard euro kost. (bronnen: The Telegraph / Duurzaambedrijfsleven.nl)