Unilever-baas: meer inspanning industrie tegen oceaanplastic

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Unilever roept de industrie van consumentenproducten op zich harder in te spannen om een circulaire economie voor plastics te creëren. “We bevinden ons op een kritiek moment.”

Unilever maakte in 2017 bekend in 2025 alleen nog plastic verpakkingen te willen gebruiken die volledig herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn. Meerdere grote bedrijven willen iets dergelijks. Evian bijvoorbeeld streeft naar waterflessen van honderd procent gerecycled plastic in 2025. Coca-Cola wil in 2030 het equivalent van alle flessen en blikjes die het bedrijf verkoopt inzamelen en recyclen.

Ceo Paul Polman van Unilever is blij dat andere partijen inmiddels ook de noodzaak voelen om het wereldwijde probleem van plasticvervuiling aan te pakken. Maar hij dringt er bij de hele sector op aan een stap verder te gaan om de overgang naar een circulaire economie te versnellen en plasticvervuiling tegen te gaan.

Overgang leiden

 Het is ‘goed nieuws’ dat veel andere grote bedrijven zich committeren aan het tegengaan van plasticvervuiling in oceanen, vindt Polman. "Maar als consumentengoederenindustrie moeten we veel verder en veel sneller gaan om de uitdaging van wegwerpverpakkingen het hoofd te bieden. We moeten een overgang leiden van het lineaire take-make-dispose-consumptiemodel naar een model dat daadwerkelijk circulair is."

Unilever noemt vier acties die de consumentengoederenindustrie zou moeten ondernemen:

  • Investeren in innovatie richting nieuwe leveringsmodellen die hergebruik bevorderen.
  • Zich inzetten om in 2025 honderd procent hernieuwbare, recyclebare of composteerbare verpakkingen te gebruiken. Strikte doelen opstellen voor het gebruik van gerecyclede post-consumer-materialen.
  • Een Global Plastics Protocol opstellen, dat de gemeenschappelijke overeengekomen definities en industrienormen vastlegt over welke materialen op de markt worden gebracht. Verpakkingen worden dan compatibel met bestaande recyclinginfrastructuren.
  • Beleidsdiscussies met overheden over de behoefte voor verbeteringen voor infrastructuur voor afvalmanagement, implementatie van verantwoordelijkheidsprogramma’s van producenten.

  

Kritiek moment

Het probleem van oceaanplastic is een gedeelde verantwoordelijkheid. Alle stakeholders in de waardeketen moeten samenwerken om effectieve oplossingen te vinden, vindt Polman. Hij vindt ook dat ‘er bestaat twijfel’ over het feit dat de reactie van de consumentengoederenindustrie een van de belangrijkste factoren zal zijn voor de snelheid van het veranderproces.  "We bevinden ons op een kritiek moment." (bronnen: Unilever / duurzaambedrijfsleven.nl)