CE Delft: suikerproductie uit lignocellulose is veelbelovend

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Biokunststoffen kunnen bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot en het verlagen van de vraag naar fossiele grondstoffen. Meestal hebben ze een lagere klimaatimpact dan fossiele kunststof. Gefermenteerde suikerriet en suikerbiet zijn te verkiezen boven granen en vooral de productie van suikers uit lignocellulose is een veelbelovend proces, zo concludeert onderzoekbureau CE Delft.

Biokunststoffen die zijn gemaakt van grondstoffen van biologische oorsprong, zijn daarom goed voor toepassing in een circulaire economie, zo concludeert onderzoeksbureau CE Delft, dat dit onderzoek uitvoerde in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Ministerie van Economische Zaken. Want in de meeste gevallen hebben biokunststoffen een lagere klimaatimpact dan fossiele kunststoffen. Het bureau keek naar de gehele keten en zegt dat de impact op het klimaat vooral afhankelijk is van het type grondstof en van de verwerking van het materiaal aan het eind van de lifecycle van het product. Kunststoffen die zijn gebaseerd op gefermenteerde suikerriet en suikerbiet zijn te verkiezen boven granen. CE Delft noemt vooral de productie van suikers uit lignocellulose veelbelovend, omdat afval- en bijproducten hiervan kunnen worden gebruikt en er geen competitie met de voedselvoorziening is.

Recycling

Bij een circulaire economie hoort optimale recycling. Hierbij moet de afvalhiërarchie leidend zijn, volgens CE Delft. Kunststofproducten moeten worden ontworpen met gebruik van zo min mogelijk materiaal, geschikt te zijn voor hergebruik en na afdanking zo hoogwaardig mogelijk gerecycled te worden. Het is hierbij belangrijk dat kunststofafval, zowel fossiel of biobased, zodanig wordt verwerkt dat recycling mogelijk is. Daarom is het van belang om sorteer- en recyclingtechnologieën te ontwikkelen waarmee biobased kunststoffen goed uit te sorteren zijn en apart gerecycled dan wel vergist en gecomposteerd te kunnen worden. Een aantal bioplastics kan al goed verwerkt worden in het plastics inzamelingsysteem, omdat ze chemisch identiek zijn aan fossiele plastics. Maar van andere biokunststoffen zijn de volumes nog te laag om rendabel te zijn.

Rapport

 CE delft – biobased plastics in circulaire economie – oktober 2017.

CE Delft heeft deze week zijn rapport ‘Biobased plastics in a circular economy’ aangeboden aan de Tweede Kamer aan in navolging van het Centraal Planbureau (CPB) dat in september uitgebreid de pers haalde met het (negatieve) rapport ‘De circulaire economie van kunststof: van grondstoffen tot afval’. Daarin concludeerde het Planbureau onder meer dat bioplastics geen uitkomst bieden aan het oplossen van de kunststofproblematiek omdat slechts een klein gedeelte geschikt is om te composteren en dat meer kunststoffen inzamelen voor recycling niet zinvol is. (bronnen: Duurzaambedrijfsleven.nl / CE Delft)