Wereldkampioen veldrijden op stokoude banden [video]

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Wout van Aert werd op zondag 29 januari in Luxemburg wereldkampioen veldrijden met één bandenprobleempje terwijl zijn concurrent Mathieu van der Poel maar liefst vier keer lek reed. De truc: de Belg reed op banden van stokoud rubber.

Vier lekke banden weerhielden Mathieu van der Poel zondag (29 januari) van de wereldtitel veldrijden. De Belg Wout van Aert ging er uiteindelijk met de wereldtitel vandoor want hij is zeker aan Van der Poel gewaagd en reed maar één keer lek. Van der Poel vond dat hij heeft verloren van de banden.

Het geheim van de banden van de Belg Van Aert blijkt te liggen bij Richard Nieuwenhuis, eigenaar van het zeer populaire bandenmerk Dugast, specialist en leverancier van zo’n tachtig procent van de banden van alle veldrijders. De banden van Van der Poel waren een jaar oud maar Van Aert reed op tweedehandsbanden van twintig jaar oud.

Zie video NOS met Richard Nieuwenhuis

Coach Niels Albert van Van Aert vroeg al geruime tijd geleden aan Dugast-bandenspecialist Nieuwenhuis of hij nog ‘van die groene Michelins’ kon maken van twintig jaar geleden. Die werken alleen in harde bevroren grond die aan het opdooien is. Albert scharrelde zes oude banden bij elkaar en Nieuwenhuis maakte in zijn werkplaats een karkas van de band, stripte de groene toplaag van de oude band en lijmde die op een nieuwe band. "Naarmate rubber langer heeft gelegen en is gerijpt, wordt het taaier. Iedereen denkt dat rubber broos wordt maar het wordt alleen broos door zonlicht. Deze banden hebben waarschijnlijk ergens in een schuur gelegen, zonder daglicht. Daardoor zijn ze nog steeds hartstikke taai en kunnen hun diensten perfect bewijzen."

Modulus

Als rubber veroudert, wordt de stijfheid/stramheid/taaiheid, uitgedrukt in de modulus 25%, modulus 50%, modulus 100% et cetera hoger. Het materiaal wordt stijver waardoor het minder gemakkelijk is in te drukken, bijvoorbeeld door ijs of een scherpe steen waardoor je minder snel lek rijdt. Als deze veroudering binnen de perken blijft en het materiaal nog wel elastisch is, dus inderdaad niet bros zoals Richard Nieuwenhuis in het filmpje zegt, kan het nog als goed rubber worden gebruikt. Het is alleen iets stijver. "Voor deze toepassing is het oude rubber voor Van Aert dus een voordeel gebleken", aldus Kuno Dijkhuis van ERT (Elastomer Research Testing) in Deventer.

(bronnen: NOS/Tubantia)