
Het recyclingsysteem van plastic in Nederland kan efficiënter en goedkoper. Daartoe moet zwaarder ingezet worden op nascheiding bij de afvalverwerking, zegt Afvalfonds Verpakkingen. Want dan zal het recyclaat van betere kwaliteit zijn.
Dit stelt het Afvalfonds Verpakkingen (AFV) namens de verpakkende industrie in Nederland. Nu wordt er nog maar mondjesmaat aan nascheiding gedaan. Bronscheiding, waarbij gemeenten zorgen dat plastic ingezameld wordt in zakken of containers, wordt daarentegen volop gehanteerd. Voorlopig blijft dat ook het geval op grond van bestaande afspraken. De verpakkende industrie en importeurs zijn wettelijk verplicht de kosten voor de recycling van plastic te dragen. Die kosten bedragen nu 130 miljoen euro, becijferde het AFV. Voor zover mogelijk berekenen de verpakkers en de importeurs die kosten door aan de consument.
Initiatief verbreden
Een belangrijke stap op weg naar het goedkopere en efficiëntere systeem van nascheiding – waarbij plastic en andere kunststoffen uit het afval worden gehaald nadat het is opgehaald – is de samenwerkingsovereenkomst tussen AFV en afvalverwerker-energiebedrijf AEB Amsterdam. Het is een regionale overeenkomst maar het AFV hoopt het initiatief te verbreden. Het gaat met meer grote gemeenten en afvalverwerkers in gesprek. Directeur Cees de Mol van Otterloo van AFV: "Wij verwachten dat na de regio Amsterdam ook andere grote steden nascheiding kiezen als een oplossing voor meer inzameling van kunststof." De samenwerking tussen AFV en AEB Amsterdam is voor tien jaar en gaat in per 2018.
AEB wordt grondstofonderneming
AEB wil behalve afvalverwerker en energiebedrijf steeds meer een grondstoffenonderneming worden. Het bedrijf heeft de gemeente Amsterdam als enige aandeelhouder en investeert 35 miljoen in de bouw van een nascheidingsinstallatie, die al in aanbouw is. Voorts steekt het samen met branchegenoten HVC (Alkmaar) en Omrin (Friesland) al een aantal miljoenen in een installatie voor de sortering van kunststof. Ook de gemeenten doen mee. Een maand geleden tekenden tien gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam voor hun deelname aan de nascheiding van AEB.
Lagere vergoeding per ton
Het AFV betaalt onder deze afspraak een significant lagere vergoeding per ton dan nu via bronscheiding aan de gemeenten, stelt een woordvoerder van AFV. "Aan de gemeenten betalen we in 2017 achthonderd euro per ton. Aan de andere kant wordt de afgescheiden en te recyclen plasticstroom wel groter. Dus op kortere termijn gaan de totale kosten wel omhoog. Bovendien blijft bronscheiding belangrijk, maar dat zal minder worden als meer gemeenten overstappen op nascheiding. We zien we beide systemen als volwaardig maar wij mikken op een goedkoper recyclingsysteem dat een beter product oplevert."
Nu nog beperkt
De hoeveelheid ingezamelde en gerecyclede kunststof in de regio Amsterdam is nog zeer beperkt. Van de achttien kilo kunststof verpakkingsafval die een inwoner in Nederland daadwerkelijk in huis krijgt, wordt in grote steden slechts twee kilo ingezameld. Dat kan via nascheiding bij AEB omhoog tot tien à twaalf kilo. In 2025 moeten volgens de EU-richtlijn de lidstaten 22,5 procent van het plastic recyclen. In een nieuw voorstel van de Europese Commissie zit de hogere doelstelling van 55 procent. Nederland zat vorig jaar al op 51 procent.