Covestro: recycling gereinigd industrieel afvalwater

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Polymeerproducent Covestro zoekt met partners uit industrie en wetenschap naar nieuwe wegen om zo milieuvriendelijk mogelijk zout en schoon water terug te winnen uit industrieel afvalwater. Covestro leidt een project met de doelstelling om uit het afvalwater via elektrolyse chloor te produceren, op zijn beurt een essentieel basismateriaal voor polycarbonaat.

Veel industriële processen produceren grote hoeveelheden afvalwater met hoge zoutconcentraties.  Dit afvalwater is een grote vervuiler van oppervlaktewater, met name van water dat wordt gebruikt als drinkwater. Daarom is actie nodig om ervoor te zorgen dat er nieuwe milieuvriendelijke processen worden ontwikkeld voor de behandeling en het gebruik van dergelijk afvalwater.

Chloor voor polycarbonaat

"Een hoofddoel van dit project is om de hoeveelheid zout in de zoutoplossingen op een milieuvriendelijke manier zo hoog mogelijk te maken gedurende het behandelingsproces",  aldus dr. Yuliya Schiesser, procesonderzoeker bij Covestro.  Dit zal deels gebeuren door de warmte van het afvalwater uit de aangrenzende productiefaciliteiten te gebruiken. "En ons uiteindelijke doel is een proces te ontwikkelen dat niet alleen de kunststofindustrie ten goede komt maar ook andere industriële sectoren."

Covestro is bezig met een demonstratiefaciliteit voor testactiviteiten in zijn fabriek in Krefeld-Uerdingen. Begin 2016 startte Covestro daar een pilot met een zelfontwikkeld recyclingproces om met zout vervuild afvalwater te reinigen zodat dit water kan worden hergebruikt voor de productie van chloor, een essentieel basismateriaal voor de productie van polycarbonaat  en andere kunststoffen.

Re-Salt

Deze technologie is de basis voor het nieuwe project ‘Re-Salt’, ofwel voor recycling van zout industrieel afvalwater. Andere deelnemers in dit project zijn German Water Center, Donau Carbon GmbH, de universiteit van Duisburg-Essen,  onderzoekinstituut Dechema, Envirochemie GmbH en  de universiteit voor toegepaste wetenschappen in Keulen. Het project Re-Salt zal drie jaar draaien en wordt gefinancierd door het Duitse ministerie voor onderzoek en wetenschap.

http://www.covestro.com/