
Vertegenwoordigers van de Nederlandse kunststofindustrie hebben in een petitie gevraagd het verbod op het gratis verstrekken van draagtassen uit te breiden naar alle tassen, dus ook naar tassen van papier of textiel.
De aanleiding voor dit verzoek is het feit dat het huidige tasjesbesluit weliswaar zeer effectief is, maar dat de milieuwinst van minder plastic tasjes teniet gedaan wordt door toename van de milieudruk van papieren exemplaren. De kunststofindustrie onderbouwt zijn verzoek met de onderzoeksresultaten uit het rapport ‘Alle tasjes beprijzen’ dat is uitgevoerd door CE Delft.
Milieudruk
De afdeling NRK Verpakkingen, de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) en PlasticsEurope Nederland hopen met de petitie een feitelijke discussie op gang te brengen die is gebaseerd op onafhankelijke onderzoeksresultaten. "Als het verbod op gratis tassen niet alleen voor plastic zou gelden maar ook voor papier en textiel zou de milieudruk substantieel dalen. Het huidige tasjesbesluit wekt de indruk dat tassen van andere materialen milieuvriendelijker zouden zijn maar dit is onjuist", vindt Aafko Schanssema van de afdeling verpakkingen van NRK. Bovendien leidt het tot oneerlijke verhoudingen in de markt, aldus Schanssema."Met een maatregel tot het beprijzen van tassen van álle soorten materialen kan de overheid de milieueffecten door gebruik van tassen aanzienlijk terugdringen. Bovendien wordt hiermee aan de burgers het signaal afgegeven dat het relevant is om zuinig om te gaan met alle grondstoffen. Dat doet recht aan het recent door het kabinet gepubliceerde Rijksbreed programma Circulaire Economie." De tekst van de petitie en het rapport ‘Alle tassen beprijzen’ is beschikbaar op www.nrkverpakkingen.nl.
Verbod gratis plastic tassen
Sinds 1 januari 2016 is in Nederland een verbod van kracht op het gratis verstrekken van plastic tassen. Dit verbod sluit aan op het Europese plan om het aantal plastic tassen in Europa sterk te verminderen. Eerste indicaties uit de markt geven aan dat het aantal verstrekte plastic tassen door deze maatregelen gemiddeld met zestig procent is gedaald. Maar tegelijkertijd leidt het verbod op het gratis verstrekken van plastic tassen tot een groei van het gebruik van tassen van andere materialen, met name papier. Onderzoek van CE Delft toont aan dat de milieuwinst door minder plastic tassen te verstrekken bijna geheel wegvalt door de toegenomen milieudruk van papieren tassen.
Een algemeen verbod op het gratis verstrekken van tassen, ongeacht het materiaal, is heel goed mogelijk binnen de Europese wet- en regelgeving, blijkt uit onderzoek van professor Backes van de Universiteit Utrecht. Landen die op de Europese regelgeving voorliepen, zijn in het verleden vaak positief gewaardeerd.
Op 25 oktober heeft de voorzitter van de vaste Kamercommissie Tjeerd van Dekken (PvdA) de petitie in ontvangst genomen, in aanwezigheid van de Kamerleden Remco Dijkstra (VVD), Eric Smaling (SP), Agnes Mulder (CDA), Liesbeth van Tongeren (Groen Links), Yasemin Çegerek (PvdA), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Carla Dik-Faber (CU).
NRK Verpakkingen
NRK Verpakkingen treedt op als belangenbehartiger en woordvoeder van de Nederlandse kunststofverpakkingsindustrie. Tot 1 september 2014 was de vereniging bekend onder de naam VMK (Vereniging Milieubeheer Kunststofverpakkingen). NRK Verpakkingen zet vitale functies van kunststofverpakkingen op de agenda, zoals voedselveiligheid en milieuprestaties. Kennis van de (globaliserende) industrietak en verpakkingsontwikkelingen is daarbij cruciaal.