Evenement Packaging Innovations in november in Zaandam

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Op 23 en 24 november wordt in Taets Art and Event Park het event Packaging Innovations gehouden. Een van de onderwerpen op dit evenement voor professionals is smart packaging.

Een label dat van structuur verandert zodra het product in de verpakking zijn houdbaarheid verliest of  een verpakking die een signaal afgeeft zodra het pak bijna leeg is. Steeds meer fabrikanten zetten slimme verpakkingen in om het gebruik van een product voor de consument gemakkelijker, duurzamer en efficiënter te maken. Vooral in de voedingsindustrie experimenteren de merken met intelligente verpakkingen. Voor een deel is dat natuurlijk een marketingtool maar meestal is het voornaamste doel het voor de consument aangenamer te maken. Het gebruik van sensoren, printed electronics en UL-printtechnologie zorgt ervoor dat een verpakking met de consument communiceert. Consumenten moesten voorheen vertrouwen op bijvoorbeeld de vermelde houdbaarheidsdatum, maar nu vertelt het innovatieve omhulsel zelf wanneer een product zijn beste tijd heeft gehad.

2,5 miljard weggooien 

Dit is gemakkelijk maar belangrijker is dat het helpt in de strijd tegen voedselverspilling. Consumenten blijken per jaar voor tweeënhalf miljard euro aan voedsel weg te gooien, oftewel voor honderdvijftig euro per persoon. Als verpakkingen de houdbaarheid verlengen maar bovendien aangeven wanneer een product echt niet meer gebruikt kan worden (wat vaak verschilt van de vermelde houdbaarheidsdatum) zal dat eraan bijdragen om voedselverspilling te verminderen. Verpakkingsproducent Clondalkin Grootegast bijvoorbeeld biedt oplossingen aan om voedsel beter te verpakken, te vervoeren en te bewaren. Voor het verlengen van de houdbaarheid heeft Clondalkin speciaal een product ontwikkeld, namelijk de Wentopro High Barriere Lidding Film. Deze film verlengt de houdbaarheid aanzienlijk, zo meldt Clondalkin.

Portiegrootte

Ivo Horn van Packaging Innovations zegt te merken dat smart packaging een populair item is binnen zijn netwerk. "Het is niet meer van deze tijd producten op de markt te brengen in verpakkingen die niet bijdragen aan het verlengen van de houdbaarheid. Tegenwoordig zijn er veel oplossingen die het proces van bederf helpen vertragen en dit helpt dus bij het voorkomen van voedselverspilling. Als wij kijken naar verspilling in het algemeen, valt er bovendien veel te halen op het gebied van portiegrootte. Denk aan verpakkingen voor alleenstaanden. Vaak worden producten verpakt voor het gemiddelde gezin, waardoor iemand die alleen woont bijna wordt gedwongen te veel te kopen. Daarmee is de kans groot dat die persoon uiteindelijk eten zal gaan weggooien."

Packaging Innovations wordt gehouden op 23 en 24 november 2016 in Taets Art and Event Park in Zaandam. Een van de onderwerpen is Smart Packaging. Het event is uitsluitend toegankelijk voor professionals uit de business.

http://www.packaging-innovations.nl