
De afdeling Food & Biobased Research van Wageningen University & Research centre wil aantonen dat het technologisch heel goed mogelijk is waardevolle polymeren en materialen te produceren met behulp van biobased bouwstenen. Men wil nu een flinke stap zetten in de productie van itaconzuur en methacrylzuur voor hoogwaardige materialen zoals verf en drukinkt.
De stoffen, die worden geproduceerd uit biomassa, gelden als interessante alternatieven voor bestanddelen die nu nog uit fossiele grondstoffen worden gemaakt. In het project MethaForm werkt Wageningen samen met Archer Daniels Midland, EOC Belgium en Van Wijhe Verf. ‘In het project werken we aan de verdere ontwikkeling van biotechnologische processen voor de productie van itaconzuur uit suikers en aan katalytische processen voor de productie van methacrylzuur op basis van itaconzuur’, aldus projectleider Daan van Es van Wageningen UR. ‘We willen aantonen dat het technologisch heel goed mogelijk is waardevolle polymeren en materialen te produceren met behulp van deze biobased bouwstenen.’
Itaconzuur kan worden verkregen door suikers biotechnologisch om te zetten. In Wageningen heeft men een proces ontwikkeld om methacrylzuur te produceren uit het itaconzuur. Polymeren van methacrylzuur worden gebruikt voor de productie van coatings en textiel maar bijvoorbeeld ook in alternatieven voor glas, zoals plexiglas.Op dit moment wordt methacrylzuur nog op grote schaal geproduceerd uit fossiele grondstoffen.
De onderzoekers willen itaconzuur en metacrylzuur vergelijken in specifieke toepassingen want beide bouwstenen lijken chemisch sterk op elkaar. Bovendien willen de onderzoekers aantonen dat de bouwstenen op dezelfde manier zijn te verwerken als de petrochemische varianten. Het project MethaForm sluit aan bij de ambities van de Topsector Chemie, die ernaar streeft dat Nederland in 2050 bekendstaat als hét land van groene chemie en dan behoort tot de top drie van producenten van slimme materialen.
MethaForm is onderdeel van een grootschalig onderzoeksprogramma Biobased Performance Materials (BPM). Op donderdag 16 juni wordt het vijfde BPM-symposium georganiseerd, dat ingaat op actuele biobased performance materials en onderzoeksontwikkelingen. Er zijn demonstraties van ADM, Sabic, Dupont, Van Wijhe Verf, Icopal, Sulzer en Croda. Het doel van het BPM-programma is hoogwaardige materialen op basis van biomassa te ontwikkelen. Deze materialen worden op steeds grotere schaal in de praktijk toegepast. Het onderzoek richt zich op twee soorten materialen: polymeren die planten zelf maken en polymeren uit biobased bouwstenen die via biotechnologie of chemische katalyse worden gemaakt. BPM wordt mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken via de Topsector Chemie.