
Wageningen UR Food & Biobased Research werkt aan de ontwikkeling van compounds op basis van biobased PBS voor spuitgiettoepassingen. Op 16 juni organiseert men een symposium dat ingaat op actuele ontwikkelingen op het gebied van biobased materialen.
Het gaat hierbij om een breed scala aan toepassingen, waaronder herbruikbare tuinbouwkratten en (luxe-)verpakkingen. Het bio-PBS is gebaseerd op Reverdia’s barnsteenzuur (Engels: succinic acid).
Traditioneel is PBS (polybuteensuccinaat) een kunststof die gebaseerd is op bouwstenen (barnsteenzuur ofwel succinaat en butaandiol) uit aardolie en het materiaal wordt nu vaak toegepast in producten waarvoor biologische afbreekbaarheid is gewenst. Door gebruik te maken van de biobased barnsteenzuur van het bedrijf Reverdia, is het mogelijk een biobased PBS te maken met een verbeterde CO2-voetafdruk zonder negatieve gevolgen voor de eigenschappen van het materiaal.
Symposium voor BPM op 16 juni
Het doel van dit toegepaste onderzoek is de ontwikkeling van biobased alternatieven voor polymeren (zoals polypropeen) in duurzame en hoogwaardige toepassingen. Specifieke onderzoeksonderwerpen zijn langetermijneigenschappen, taaiheid, vorm- en maatvastheid, thermische en chemische stabiliteit en verwerkingseigenschappen. Food & Biobased Research werkt in dit project met de naam Novel Applications for Biobased PolyButylene Succinate ofwel APPS samen met de bedrijven Reverdia, RPC Promens en Teamplast. Dit APPS-project is onderdeel van een grootschalig onderzoeksprogramma voor Biobased Performance Materials (BPM).
Op donderdag 16 juni wordt het vijfde BPM-symposium georganiseerd dat ingaat op actuele ontwikkelingen op het gebied van biobased materialen. Deze editie zal zich speciaal richten op de R&D voor biobased materials in tijden van lage olieprijzen en de doelstellingen die zijn afgesproken op de Parijse klimaattop (COP21).
Doel van het BPM-programma is hoogwaardige materialen op basis van biomassa te ontwikkelen. Het onderzoeksprogramma richt zich op twee soorten materialen: polymeren die planten zelf maken en polymeren uit biobased bouwstenen die via biotechnologie of chemische katalyse worden gemaakt.
Het onderzoeksprogramma BPM wordt mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken via de Topsector Chemie.
Ga voor het programma en aanmelding naar: