Biobased geluids-en vibratiedempende spoorwegmaterialen

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Wageningen UR Food & Biobased Research werkt aan de ontwikkeling van biobased harsen voor elastische railbevestigingssystemen. Deze polymeren zijn nu nog vaak gebaseerd op isocyanaten, die bij verwerking speciale aandacht eisen op gebied van arbeidsveiligheid, aldus Wageningen UR. De universiteit werkt in dit project samen met de Nederlandse bedrijven edilon)(sedra en Croda.

Het doel van het project, dat de titel ‘MAGIC’ heeft gekregen (Milieuvriendelijke Alternatieven voor Gezondheidsschadelijke op Isocyanaat gebaseerde Componenten) is om uit biomassa nieuwe harsen te ontwikkelen die in een beperkte tijd kunnen uitharden tot een elastische rubberachtige kunststof. Deze op biomassa gebaseerde polymeren zijn toe te passen als elastische geluids- en vibratiedempende materialen.

De onderzoekers kijken daarbij naar verschillende chemische samenstellingen. Het uiteindelijke materiaal moet minder vochtgevoelig zijn bij verwerking en moet een korte uithardingstijd hebben. Daarnaast moet het aan specifieke mechanische materiaaleisen voldoen en moet het goed hechten aan spoorstaven en beton.

Volgens projectleider Rolf Blaauw van Wageningen UR Food & Biobased Research maakt een duurzaamheidsanalyse onderdeel uit van het project. ‘Hiermee willen we de milieuvriendelijkheid van het nieuw te ontwikkelen materiaal vaststellen. Het tastbare eindproduct van het project is een prototype van het railbevestigingssysteem, gemaakt van de biobased tweecomponentenhars.’

16 juni: BPM R&D symposium

Het project is onderdeel van een grootschalig onderzoeksprogramma: Biobased Performance Materials (BPM). Op donderdag 16 juni wordt het vijfde BPM-symposium georganiseerd, dat ingaat op actuele biobased performance materials onderzoeksontwikkelingen – met presentaties van onder andere ADM, Sabic, Sulzer en Croda.

Doel van het BPM-programma is hoogwaardige materialen op basis van biomassa te ontwikkelen. Deze materialen worden op steeds grotere schaal toegepast in de praktijk. Het onderzoek richt zich op twee soorten materialen: polymeren die planten zelf maken en polymeren uit biobased bouwstenen die via biotechnologie of chemische katalyse worden gemaakt. BPM wordt mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken (via de Topsector Chemie).

www.wur.nl
www.edilonsedra.com
www.croda.com