
European Bioplastics zegt dat alle producent van additieven die conventionele kunststoffen biodegradeerbaar maken, geheel moeten voldoen aan de norm EN 13432 of anders misleidende referenties weg moeten laten.
De laatste tijd constateert European Bioplastics (EUBP) dat producenten van fragmenterende additieven voor conventionele kunststoffen in toenemende mate de Europese norm voor industriële compostering, EN 13432, misbruiken als zij hun producten op de markt brengen. Het is bekend dat zulke producten niet voldoen aan de eisen van de EU-norm voor het industrieel composteren van kunststof producten, aldus EUBP. De organisatie beschouwt dit als een ernstig geval van ‘groenwassen’.
Recente misbruikzaken omvat de ronduit onjuiste claim dat kunststoffen met deze additieven voldoen aan EN 13432 (zie beeld). In andere gevallen claimen liften additiefproducenten mee op de goede reputatie van EN 13432 door aan onderdelen van de norm te refereren, bijvoorbeeld door te beweren dat ‘de plantgroeitest en de ecotoxische effecten met positief resultaat zijn uitgevoerd volgens de EN 13432’.
‘Als wordt verwezen naar een norm, dan moeten aan alle aspecten ervan worden voldaan door het materiaal of product. Als dit niet het geval is, dan is de referentie misleidend. We dringen er bij alle marktpartijen op aan om bij hun uitingen te voldoen aan de ISO normen’, stelt François de Bie, bestuursvoorzitter van EUBP.
Omdat zij bezorgd is over de negatieve gevolgen op het milieu van conventionele kunststoffen met kunstmatige additieven, heeft de Europese Commissie in het verleden overwogen om deze technologie te verbieden. Momenteel onderzoekt de Commissie de gevolgen van oxo-degradeerbare kunststoffen op het milieu. De resultaten van het onderzoek zullen uiterlijk in 2017 worden gepresenteerd.
EN 13432 stelt dat volledige biodegradatie van materiaal in minder dan 12 weken moet plaatsvinden en geeft aan aan welke eisen de omgeving moet voldoen waarin dit proces plaatsvindt (industrieel composteren). Bijbehorende logo’s, zoals de ‘kiemplant’, maken duidelijk dat het materiaal werkelijk degradeerbaar/compositerbaar is en gecertificeerd volgens EN 13432. Fragmentering – wat gebeurt bij kunststoffen met additieven – is niet acceptabel volgens EN 13432.
Meer informatie: www.european-bioplastics.org