
Het spuitgietproces kan worden gesimuleerd en voorspeld met behulp van het SIGMASOFT Virtual Molding programma. Het voordeel is dat er geen onaangename verrassingen zijn als de machine eenmaal loopt. De methode is goedkoop en snel, aldus de leverancier.
Bij het opstarten van een nieuw spuitgietproject wordt een matrijs ontwikkeld op basis van bestaande kennis. Het ontwerp van de koelkanalen, runnergeometrie, matrijsmateriaal en uitstootsysteem is veelal gebaseerd op kennis, kunde en ervaring. Bij het proefdraaien met de matrijs blijkt echter nogal eens dat er wijzigingen nodig zijn.
Het Virtual Molding programma verandert deze benadering. De werking van een matrijs kan in een vroeg stadium worden beoordeeld en het is mogelijk meerdere matrijsconcepten in te voeren om te bepalen welk het best is. Het is ook mogelijk om tegen lage kosten meerdere procesinstellingen te testen om de maximale productkwaliteit tegen zo laag mogelijke kosten te bereiken. De productie kan direct beginnen, proefdraaien is niet nodig, aldus Sigma.
Gebruikers van het simulatiepakket kunnen kiezen uit diverse matrijsconcepten, koelmethoden, matrijsmateriaal, vormholtes en vulconcepten.
Een noviteit van Sigma is de nieuwe versie van SIGMASOFT Virtual Molding, SIGMASOFT v5.1, die het mogelijk maakt om zowel de vloei van de smelt als van het koelmiddel te simuleren. Hierdoor kan het thermische gedrag in de matrijs nauwkeuriger worden voorspeld.
Tot nu toe werd koeling beschouwd als een vast gegeven met een bepaalde warmteoverdrachtscoëfficiënt. Voor eenvoudige koelkanalen was dit voldoende. Bij complexe koelkanalen werden de effecten van de waterstroom genegeerd. Door deze simplificatie werd het voorspellen van het koelgedrag en in het ergste geval van de vervorming van het product onnauwkeurig.
Versie 5.1 voorspelt tegelijkertijd de vloei-effecten in de smelt en in het koelwater (figuur 1). Hierdoor wordt niet alleen de plaatselijke koeling berekend als gevolg van de vloeisnelheid, maar zijn ook de minder goed gekoelde gebieden duidelijk te zien (figuur 2). De gebruiker kan het gehele proces beoordelen en optimaliseren aan de hand van één simulatie.
Sigma op de Kunststoffen 2015 in Veldhoven: stand 141
Op 23 september, om 15.35, geeft Manuel Schmellenkamp van Sigma onder de titel ‘More than pictures? How accurate is simulation?’ een lezing over SIGMASOFT Virtual Molding. De presentatie gaat in op de mogelijkheid om het spuitgietproces gedetailleerd te simuleren en aan de hand daarvan te optimaliseren.
Sigma op de Fakuma 2015 in Friedrichshafen: hal A5, stand 5105