Onderzoeksprogramma voor composieten

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Het Dutch Polymer Institute (DPI) en het Materials Innovation Institute (M2i), twee van de technologische topinstituten in Nederland, gaan op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken (EZ) en de topsectoren Chemie en High Tech Systemen en Materialen (HTSM) onder gezamenlijke verantwoordelijkheid een onderzoeksprogramma opzetten op het gebied van vezelversterkte composieten met een polymere matrix. De bedoeling is dat het nieuwe onderzoeksprogramma tegen het einde van dit jaar van start gaat.

Het is voor het eerst dat deze twee instituten samen met hun industriële en academische partners een gezamenlijk onderzoeksprogramma op dit gebied gaan inrichten. Het voorgenomen onderzoek zal zich richten op zowel technische en wetenschappelijke uitdagingen van composieten alsook op de praktische toepassing ervan.

Het onderzoeksprogramma sluit aan bij de competenties van beide instituten en zal daarmee de hele keten bestrijken, van synthese van de polymeren via composietontwerp en constructie tot het uiteindelijke hergebruik van het materiaal.

Dutch Polymer Institute

DPI is in 1997 opgericht als Technologisch Top Instituut, dat wetenschappelijke kennis op het gebied van polymeren koppelt aan de industriële vraag naar innovatie. Het DPI-onderzoek heeft toegevoegde waarde voor zowel universiteiten als bedrijven, voor universiteiten in de vorm van wetenschappelijke publicaties en voor bedrijven vooral in de vorm van intellectueel eigendom en mogelijkheden om nieuwe activiteiten te ontwikkelen. Op dit moment zijn ongeveer 200 onderzoekers betrokken bij DPI-projecten in bijna 40 kennisinstellingen over de hele wereld. Aan het onderzoek van DPI nemen ruim 35 nationale en internationale bedrijven deel.

M2i

M2i is in 1997 opgericht als Technologisch Top Instituut. Sinds 2014 biedt M2i als Materialen Instituut een breed portfolio aan haar partners aan op de volgende gebieden:
* Science – koppeling van wetenschappelijke kennis op het gebied van materialen met industriële vraagstelling.
* Market Platforms – oprichting van marktplatforms op basis van nieuwe radicale technologie samen met de industrie en kennisinstellingen.
* Valorisation – kortlopende onderzoeksopdrachten voor met name het MKB
* Human Capital – detacheren van materiaaltechnologen.
Het M2i programma levert een bijdrage aan de economische groei en de ontwikkeling van Human Capital in Nederland en Europa.

www.polymers.nl
www.m2i.nl