
De grote variatie in productieaantallen, productsoorten en materiaalsoorten dwingt machinefabrieken tot steeds verdergaande automatisering met betrekking tot frezen en draaien. Bewerkingscentra moeten voor de volle 100% 24/7 kunnen worden ingezet om rendabel te blijven en mee te kunnen in de huidige verspaanmarkt.
Directeur Jan Meeuws van de 15 personeelsleden tellende Machinefabriek JMBA in Someren onderkende de noodzaak hiervan. Hij liet door BMO Automation in Nederweert een beladings-robotcel bouwen voor het onafhankelijk van elkaar beladen en ontladen van twee CNC freesbewerkingscentra.
Met de BMO Ti150 robotcel kunnen niet alleen snel producten verwisseld worden, maar ook de opspanpallets. Hierdoor kan flexibel worden omgegaan in het aanbod van producten. Enkelstuks en series kunnen volcontinu en zonder stilstand door elkaar worden geproduceerd.
JMBA moet veel verschillende producten in kleine aantallen snel kunnen verwerken en daar passen geen langdurige en kostbare instelkosten bij. ‘De markt is heel scherp en de prijzen staan behoorlijk onder druk, dus als je mee wilt acteren, dan moet je gewoon de producten voor weinig geld kunnen maken; je man-kosten moeten tot een minimum beperkt worden, want daar zit je grootste kostenpost’, aldus Jan Meeuws.
Hij vertelt verder: ‘Veel werk komt momenteel weer terug uit de lagelonenlanden vanwege logistieke en kwaliteitsproblemen, slechte infrastructuur en onbetrouwbaarheid. We leveren nu hoofdzakelijk aan de Nederlandse markt en daar zijn kansen genoeg als je het goed aanpakt. In ieder geval moet je je onderscheiden van de concurrentie en het dus anders doen.’
De robotcel is voorzien van een 6-assige robot van het merk Yaskawa, type ES165D, die een handelingsgewicht van 160 kg aankan. Dit handelingsgewicht is nodig voor de pallethandeling. Zou er alleen producthandeling zijn dan zou 10-15 kg genoeg zijn. De cel, met een vacuüm grijpwisselsysteem, is voorzien van een 0-punt spansysteem. De cel is eenvoudig te programmeren en geïntegreerd in de machinebesturing.