LANXESS gaat voort met reorganisatie

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

LANXESS gaat systematisch voort met zijn reorganisatie. Daartoe heeft de speciaalchemiegroep een drie-fasenplan opgesteld. Het plan bestrijkt de volgende drie domeinen: concurrentievermogen van de operationele en administratieve structuur, operationeel concurrentievermogen, concurrentievermogen van de bedrijfsportefeuille.

Het herstructureringsprogramma dat de raad van bestuur op 24 juli 2014 in de hele groep heeft ingevoerd, concentreert zich om te beginnen op het eerste aandachtsgebied ‘concurrentiekracht van de operationele en administratieve structuur’. De voorbereidingen voor de volgende fases zijn al gestart.

Met ingang van 1 januari 2015 gaat LANXESS verschillende business units samenvoegen, zodat hun aantal van 14 naar 10 wordt teruggebracht. Daarnaast gaat de groep zijn administratie wereldwijd afslanken door functie-overschrijdend arbeidsplaatsen te schrappen en bepaalde groepen van activiteiten te consolideren. De bevoegde werknemersorganisaties worden bij het proces betrokken.

Business units

De business units Butyl Rubber (BTR) en Performance Butadiene Rubbers (PBR) worden samengevoegd tot de business unit Tire & Specialty Rubbers (TSR). Zij hebben gedeeltelijk gemeenschappelijke klanten en in de gevestigde markten bestaan er overlappingen, terwijl zij elkaar aanvullen in de groeimarkten. Deze business unit zal in de toekomst onder leiding staan van Jorge Nogueira.

De business units High Performance Elastomers (HPE) en Keltan Elastomers (KEL) worden samengevoegd tot de business unit High Performance Elastomers (HPE). Ook dit heeft te maken met aanzienlijke overlappingen in de klantenstructuur. Jan Paul de Vries zal aan het hoofd staan van deze business unit.

De productlijn speciaalchemie van de business unit Rubber Chemicals (RUC), de business unit Functional Chemicals (FCC) en de business unit Rhein Chemie (RCH) worden samengebracht in de nieuwe business unit Rhein Chemie Additives (ADD). De nieuwe business unit zal onder leiding staan van Anno Borkowsky.

Zoals al in september 2013 werd aangekondigd, onderzoekt LANXESS strategische opties voor de productlijnen antioxidanten en versnellers van de business unit RUC. Tegelijkertijd verkent de groep de mogelijkheden om de productlijnen samen te voegen en onder te brengen in de business unit Advanced Industrial Intermediates (AII). LANXESS gaat ten laatste op het einde van het derde kwartaal van 2014 een beslissing nemen over de keuze voor één van deze opties.

Tweede fase

In het kader van de tweede fase, het ‘operationele concurrentievermogen’, gaat een ‘initiatief ter optimalisatie van de productie‘ alle productie-installaties onderzoeken met het oog op de eisen van de markt en eventuele synergieën. Dit initiatief zal worden geleid door Par Singh. Een ‘initiatief ter optimalisatie van de verkoop’ onder leiding van Torsten Derr zal de effectiviteit en de efficiëntie van de internationale verkoopstructuren van LANXESS evalueren.

Derde fase

Ook voor de derde fase ‘concurrentievermogen van de bedrijfsportefeuille’ heeft LANXESS al de eerste stappen gezet.

Beter resultaat in het tweede kwartaal van 2014

In het tweede kwartaal ondervond LANXESS een sterke vraag naar agrochemicaliën en positieve impulsen uit de bouwsector, maar ook een aanhoudend moeilijke concurrentiesituatie bij de synthetische rubbers en negatieve wisselkoerseffecten. In vergelijking met vorig jaar tekende LANXESS in alle regio’s, met uitzondering van Latijns-Amerika, een volumegroei op. In de hele groep nam de omzet toe met 2 procent. Deze groei kon de prijsdaling van 5 procent niet geheel ongedaan maken. In totaal daalde de omzet van de groep in een jaar tijd met 5,7 percent tot ongeveer 2 miljard euro.

De EBITDA vóór buitengewone baten en lasten is sinds vorig jaar met 20,7 procent gegroeid tot 239 miljoen euro. Deze ontwikkeling is het resultaat van grotere omzetvolumes, de grotere benutting van de productie-installaties en besparingen als gevolg van het programma voor efficiëntieverhoging ‘Advance’. Daardoor ligt het bedrijfsresultaat tegen de bovenkant van de verwachte bandbreedte tussen 220 en 240 miljoen euro. De EBITDA-marge vóór buitengewone baten en lasten steeg van 9,2 procent een jaar geleden tot 11,8 procent nu. Het bedrijf stelt dat het nog steeds matige resultaat en de toenemende concurrentie aantonen dat verdere maatregelen ter verbetering van het concurrentievermogen noodzakelijk zijn.

Het resultaat van de groep ging van 9 miljoen euro vorig jaar flink omhoog tot 55 miljoen euro. Dat was onder meer te danken aan een beter financieel resultaat en minder buitengewone kosten. Vorig jaar werden voor 40 miljoen euro kosten gemaakt voor herstructureringen in het segment Performance Chemicals.

In een nog steeds moeilijke marktsituatie daalde de omzet in het segment Performance Polymers met 12,1 procent tot ongeveer 1 miljard euro. Dat was vooral te wijten aan de nog steeds lage verkoopprijzen in alle rubberactiviteiten. De EBITDA vóór buitengewone baten en lasten van het segment steeg vooral als gevolg van de betere benutting van de productie-installaties met 28 miljoen euro tot 122 miljoen euro.

In het segment Performance Chemicals groeide de omzet, vooral dankzij gestegen omzetvolumes, met 1,4 procent tot 569 miljoen euro. Er kwamen onder meer positieve impulsen van de activiteiten voor materiaalbeschermingsproducten, lederchemicaliën of pigmenten. De EBITDA vóór buitengewone baten en lasten van het segment bedroeg 86 miljoen euro, of 28,4 procent meer dan de 67 miljoen euro van een jaar geleden.

LANXESS verwacht voor de rest van het jaar nog altijd een licht herstel van de wereldeconomie. Voor de activiteiten met synthetische rubbers, die nauw samenhangen met de auto- en bandenindustrie, houdt LANXESS nog altijd rekening met een moeilijke concurrentie-omgeving en de daarmee gepaard gaande druk op de prijzen. De verwachte groei in de bouwsector zal verder positieve impulsen hebben voor de activiteit met pigmenten in het segment Performance Chemicals.

Rekening houdend met de opstartkosten van de fabriek voor EPDM-rubber in China van ongeveer 10 miljoen euro in het vierde kwartaal en met kosten voor onderhoud, verwacht de groep voor het lopende boekjaar 2014 nog altijd een beter resultaat dan verleden jaar.