De student als kennisdrager van de toekomst

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Op vrijdagmiddag 27 juni nam Zuyd Hogeschool in Heerlen officieel een nieuwe Engel victory50 spuitgietmachine in gebruik. Tijdens de bijeenkomst liet Engel zien hoe moderne digitale technieken worden ingezet in de bedrijfsvoering. Zuyd Hogeschool legde uit welke mogelijkheden er zijn voor samenwerking met het bedrijfsleven en belichtte de kracht en noodzaak van vernieuwing en toepassing van moderne technieken. Hierin staat de student als kennisdrager van de toekomst centraal.

Zuyd Hogeschool is een HBO-instelling die, voornamleijk via vierjarige bachelorprogramma’s, opleidt voor diverse sectoren. Faculteit Bèta doet dit voor de sector techniek, bouw en chemie met de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde, Built Environment, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie en Chemische Technologie.

Faculteit Bèta is van mening dat het spuitgietproces veel raakvlakken met het onderwijs heeft. Zo kunnen studenten Werktuigbouwkunde een matrijs ontwerpen en realiseren, waarmee jaarlijks een relatiegeschenk voor de Hogeschool wordt geproduceerd. Zuyd maakt zelf proefstaafjes waarmee het materiaalgedrag van kunststoffen door middel van trekproeven kan worden bepaald. Dit gebeurt in diverse opleidingen.

Verder wordt er aan de kunststof producten gemeten om de betrouwbaarheid van het proces te beschrijven in het kader van Statistische Proces Controle (SPC). Tenslotte zal de spuitgietmachine ingezet worden voor reologisch onderzoek aan biobased kunststoffen. Dit zijn enkele voorbeelden van de wijze waarop faculteit Bèta haar onderwijs zo goed mogelijk bij de beroepspraktijk wil laten aansluiten.

Kunststoffen nemen een belangrijke plaats in binnen het materiaalkunde onderwijs bij Zuyd. Niet alleen bij de opleiding Werktuigbouwkunde, maar ook bij de chemie-opleidingen. Verder is Zuyd nauw betrokken bij de ontwikkeling van biobased kunststoffen voor het spuitgietproces.

Engel zoekt samenwerking met Hogescholen om het belang van kunststoffen te kunnen benadrukken. Zuyd ziet deze samenwerking als een kans om het onderwijs nog beter bij de beroepspraktijk te laten aansluiten. Engel wil graag bijdragen aan de toetreding van jonge mensen tot de kunststof- en rubberindustrie waar behoefte is aan goed geschoolde technici op verschillende niveaus. Hierbij is de samenwerking tussen bedrijfsleven en hogescholen essentieel.