Cum laude voor nieuwe inzichten in plasticvorming

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Peter Roozemond promoveerde vorige maand cum laude aan de TU/e op zijn onderzoek waarin hij een aantal belangrijke openstaande problemen oploste binnen het veld van polymeerkristallisatie. Zijn werk vergemakkelijkt het maken van plastics met de gewenste eigenschappen. Roozemond deed zijn onderzoek binnen de groepen Polymer Technology en Structure and Rheology of Complex Fluids van de faculteit Werktuigbouwkunde.

Bij de productie van een plastic worden polymeren – lange ketens van moleculen – bij hoge temperaturen (250 graden Celsius) de juiste vorm gegeven en vervolgens afgekoeld. Tijdens de afkoeling vindt kristallisatie plaats: de moleculen vormen een vaste, geordende structuur. De uiteindelijke kristalstructuur bepaalt welke eigenschappen de plastic heeft, zoals bijvoorbeeld de stevigheid. Inzicht in welke condities invloed hebben op het kristallisatieproces is daarom van groot belang voor het produceren van plastics met de gewenste eigenschappen.

Stromingsvraagstukken

Peter Roozemond onderzocht hoe de kristallisatie beïnvloed wordt door de aanwezigheid van stroming. De kristalstructuur in het materiaal is daardoor niet overal hetzelfde. Roozemond breidde de bestaande theoretische modellen voor polymeerkristallisatie uit met een aantal nieuwe en onverwachte inzichten. Vervolgens toetste hij deze modellen met experimenten in samenwerking met onderzoekers uit China en België.

Eerste cum laude van begeleider

De nieuwe inzichten van Roozemond boden antwoord op een aantal belangrijke open vragen in het vakgebied. Daarnaast is zijn werk een grote stap voorwaarts in het industrieel fabriceren van polymeren met de gewenste mechanische of optische eigenschappen. Zijn begeleider prof. Gerrit Peters was dusdanig onder de indruk dat hij voor het eerst, na 27 promovendi te hebben begeleid, iemand voordroeg voor een cum laude vermelding.

Curriculum Vitae

Peter Roozemond (1986) studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU/e, en haalde in 2010 cum laude zijn diploma. Tijdens zijn master deed hij onderzoek in de groepen waar hij ook zijn promotieonderzoek uitvoerde: Polymer Technology en Structure and Rheology of Complex Fluids, beiden binnen de faculteit Werktuigbouwkunde, in beide gevallen onder begeleiding van prof.dr.ir. Gerrit Peters. Inmiddels heeft Roozemond een baan gevonden bij DSM.

Roozemond verdedigde zijn proefschrift ‘Flow-induced crystallization of polymers: modeling morphology and kinetics’. Promoties die de eervolle vermelding ‘cum laude’ krijgen zijn relatief zeldzaam. Gemiddeld vijf procent van de proefschriften komt ervoor in aanmerking.