Het broeikasgas kooldioxide kan worden gebruikt als bouwsteen voor kunststof. Dit bleek na proeven en een marktanalyse door Bayer MaterialScience. Het concern investeert 15 miljoen euro in de bouw van een fabriek in Dormagen waar CO2 wordt gebruikt om polyol, een basisgrondstof voor PUR-schuim, te produceren. De lijn krijgt een capaciteit van 5000 ton per jaar.
De investering maakt deel uit van het ‘Dream Production’ project, dat als doel heeft om vanaf 2016 op CO2-gebaseerde polyolen op de markt te brengen. Hoogwaardige polyolen op basis van CO2 zijn momenteel nog niet op commerciële schaal leverbaar.
De nieuwe polyolen van Bayer hebben dezelfde kwaliteit als conventioneel geproduceerde materialen. Het gebruik van CO2 als basisgrondstof verlaagt het gebruik van op olie gebaseerd propeenoxide, de huidige grondstof voor polyolen. De CO2-balans van het nieuwe proces is veel beter dan die van de conventionele productietechniek, aldus Bayer MaterialScience.
Het productieproces met CO2 is ontwikkeld in samenwerking met partners uit de industrie en van universiteiten. De katalysator die nodig is voor de chemische reactie is ontwikkeld door Bayer en het CAT Catalytic Center in Aken.
Het nieuwe polyol zal in eerste instantie vooral worden gebruikt voor de productie van PUR-schuim matrassen.