LANXESS heeft zijn voorlopige cijfers gepubliceerd voor het boekjaar 2013. Ten opzichte van vorig jaar daalde de omzet met ongeveer negen procent tot 8,3 miljard euro. Deze ontwikkeling was hoofdzakelijk te wijten aan lagere verkoopprijzen in het segment Performance Polymers als gevolg van dalende grondstoffenprijzen en de moeilijke concurrentiesituatie.
De EBITDA vóór buitengewone baten en lasten daalde van jaar op jaar met 40 procent tot 735 miljoen euro, en lag dus binnen de voorspelde bandbreedte van 710 tot 760 miljoen euro. Dat was onder meer toe te schrijven aan een stijging van de productiekosten en negatieve valuta-effecten. De licht gestegen omzetvolumes konden de omzetdaling niet compenseren. De EBITDA-marge vóór buitengewone baten en lasten van de groep bedroeg 8,9 procent, tegenover 13,4 procent een jaar geleden.
Het groepsresultaat tijdens het vierde kwartaal werd negatief beïnvloed door 257 miljoen euro aan kosten door bijzondere waardeverminderingen in de segmenten Performance Polymers (business units Keltan Elastomers en High Performance Elastomers) en Performance Chemicals (business unit Rubber Chemicals) en circa 30 miljoen euro aan vervroegd geboekte eenmalige kosten in het kader van het efficiëntieprogramma Advance. Zij hebben geleid tot een verlies voor de groep over het hele boekjaar van 159 miljoen euro en een winst per aandeel van -1,91 euro. In 2012 bedroeg het groepsresultaat 508 miljoen euro en de winst per aandeel 6,11 euro.
‘Wij hebben een moeilijk jaar achter de rug’, zei Bernhard Duettmann, financieel directeur van LANXESS. ‘De volatiele grondstoffenprijzen en de toenemende concurrentie, vooral in de rubberactiviteiten, drukten op het resultaat.’
Resultaten per regio
De omzet in de regio Azië-Pacific bleef met een verlies van ongeveer 3 procent nagenoeg gelijk op 2,1 miljard euro. Daarbij haalden de segmenten Performance Polymers en Performance Chemicals een laag tot middelmatig eencijferig operationeel groeipercentage. In Groot-China noteerde LANXESS een verheugende ontwikkeling. Daar werd, net als vorig jaar, de drempel van 1 miljard euro omzet overschreden. Het aandeel van de regio Azië-Pacific in de omzet van de groep steeg tot 26 procent.
De omzet in de EMEA-regio (exclusief Duitsland) daalde met ongeveer 5 procent tot 2,4 miljard euro. Het aandeel in de omzet van de groep steeg tot 29 procent. In Duitsland haalde LANXESS een omzet van ongeveer 1,5 miljard euro, of bijna 8 procent minder dan vorig jaar. Het aandeel van Duitsland in de groepsomzet bedroeg 17 procent.
De omzet in Noord-Amerika bedroeg 1,3 miljard euro, of ongeveer 17 procent minder dan vorig jaar. Dat komt overeen met een aandeel in de groepsomzet van 16 procent. In de regio Latijns-Amerika ging de omzet met bijna 19 procent achteruit tot ongeveer 1 miljard euro. Het aandeel in de omzet van de groep daalde tot 12 procent.
In de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika) daalde de omzet met circa 7 procent tot 2 miljard euro. Het aandeel in de groepsomzet bleef 24 procent.
Resultaten per segment
Het segment Performance Polymers haalde tijdens het verslagjaar een omzet van ongeveer 4,5 miljard euro. Dat komt overeen met een aanzienlijke omzetdaling van ongeveer 13 procent. Een aanhoudend moeilijke marktsituatie en sterk gedaalde en volatiele inkoopprijzen voor grondstoffen, meer bepaald voor butadieen, leidden tot een negatief prijseffect van 15 procent. Daarbij kwam nog de invloed van negatieve wisselkoerseffecten. De omzetvolumes stegen met ongeveer 4 procent, gedeeltelijk als gevolg van capaciteitsuitbreidingen in de business units Butyl Rubber en High Performance Materials. Het resultaat had tevens lijden van waardevermindering en het afbouwen van de voorraden en van de opstartkosten voor de nieuwe butylrubberfabriek in Singapore.
De omzet in het segment Advanced Intermediates lag in 2013 iets lager dan in 2012, namelijk op 1,6 miljard euro. Een stijging van de verkoopprijzen compenseerde de lichte daling van de omzetvolumes. De evolutie van de wisselkoersen was echter nadelig voor het resultaat. Vooral de vraag naar agrochemicaliën bleef in de beide business units van het segment stabiel. Hogere verkoopprijzen en lagere grondstoffenkosten werden gecompenseerd door kleinere omzetvolumes, hogere productiekosten en negatieve wisselkoerseffecten.
De omzet in het segment Performance Chemicals daalde tijdens het boekjaar 2013 licht met ongeveer 3 procent tot 2,1 miljard euro. Dat was het gevolg van dalende omzetvolumes, lagere verkoopprijzen, nadelige wisselkoersen, gestegen productiekosten en iets hogere inkoopprijzen voor grondstoffen.
Vooruitzichten
LANXESS houdt er rekening mee dat de marktsituatie voor synthetisch rubber in het licht van de concurrentiesituatie en de capaciteit ook tijdens het boekjaar 2014 moeilijk zal blijven. De wisselkoersen, en vooral de Amerikaanse dollar, zullen waarschijnlijk volatiel blijven. Hetzelfde geldt voor de grondstoffenkosten, hoewel in relatief beperkte mate.
Voor het hele boekjaar verwacht LANXESS een iets betere EBITDA vóór buitengewone baten en lasten. Dat heeft alleen al te maken met het wegvallen van eenmalige effecten, zelfs al zouden de verkoopprijzen laag blijven.
Investeringen
Dit jaar plant LANXESS ongeveer evenveel investeringen als vorig jaar. Het grootste deel daarvan zal dienen voor de bouw van de fabriek van wereldformaat voor hoogwaardig Nd-PBR-rubber (neodymiumgebaseerd performancebutadieenrubber) in Singapore en voor de oprichting van de fabriek voor EPDM-rubber (etheen-propeen-dieen-monomeer) in China. Naar planning zullen de beide fabrieken in 2015 in gebruik worden genomen. Verder zal tijdens het derde kwartaal van dit jaar in Antwerpen een fabriek van wereldformaat voor polyamiden starten met de productie. Vanaf het boekjaar 2015 zullen de investeringen wellicht aanzienlijk dalen en hoofdzakelijk dienen voor de uitbreiding en het onderhoud van bestaande installaties.