Het lijkt erop dat kolen een belangrijke rol gaan spelen in de mondiale chemische industrie. In het midden van de twintigste eeuw verloren kolen hun dominante rol aan olie en gas. Twee factoren hebben voor een ommekeer gezorgd: technische ontwikkelingen en de wens van de Chinese regering om de eigen koolreserves te gebruiken en minder afhankelijk te zijn van import.
Het vergassen van kool is een al langer bestaande techniek die onder andere werd benut voor verwarming, verlichting, synthetische brandstof en chemicaliën. De laatste tijd is daar grootschalige geïntegreerde vergassing in combinatie met energieopwekking bijgekomen. Alle belangrijke organische basischemicaliën werden in de periode van circa 1900 tot 1930 gemaakt van kolen. Uiteindelijk schakelde de chemische industrie in de periode 1940 tot 1965 vrijwel geheel over op aardgas en olie. Beide waren goedkoop en gemakkelijk te winnen.
Momenteel gebruikt vooral China weer meer kolen voor de productie van chemische basisgrondstoffen. Technische vooruitgang maakt dit mogelijk. Bovendien wil China de werkgelegenheid in onderontwikkelde regio met kolenreserves stimuleren, en wil het minder afhankelijk worden van petrochemische producten. Kolen zijn in China relatief goedkoop vergeleken met andere grondstoffen zoals geïmporteerd aardgas, nafta of ruwe olie.
Het rapport ‘Coal to Chemicals – Visiting and Revisiting the Future’ beschrijft de stand van zaken ten aanzien van kolen voor chemicaliën en van de technieken die hiervoor worden gebruikt.
Download hier het prospectus en overige informatie: