LCA-studie draagtasjes

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Onlangs is een levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd aan draagtasjes. De studie is gedaan volgens ISO 14040 en 14044 en is gecontroleerd door DEKRA Consulting, Oeko-Institut e.V., Witzenhausen-Institut en het Zwitserse federale Instituut voor Techniek in Zurich.

De studie vergeleek draagtasjes van papier, van conventionele kunststof (PE), van 25% recycling-PE, van biobased en van gecertificeerde composteerbare kunststof (PBAT/PLA). De laatste tasjes zijn ingezameld in 2-in-1 gebieden; dit houdt in dat ze eerst als draagtasjes zijn benut en tenslotte zijn gebruikt om organisch afval in af te voeren.

Uit de studie blijkt dat er milieuvoordelen zijn van biobased en composteerbare polymeertassen ten opzichte van tasjes uit papier en conventionele kunststof. Gunstig zijn het gebruik van grondstoffen, energiekosten en emissies.

Het geringste landgebruik werd gevonden voor de PE-tajes, gevolgd door de composteerbare kunststof tasjes gebaseerd op niet hernieuwbaar PBAT. Het hoogste landgebruik was voor de papieren tasjes.

De studie toont verder aan dat het milieuvoordeel van composteerbare tasjes toeneemt als ze vervolgens worden gebruikt om organisch afval in te zamelen.

Download hier de studie:

www.en.european-bioplastics.org/wp-content/uploads/2014/02/LCA_carrier_bags_2014.pdf