Nieuwjaarsbijeenkomst NRK

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Op 16 januari vond de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de NRK plaats. De middag werd geopend door Joan Hanegraaf, voorzitter van de NRK. Hij begon zijn welkomstwoord met twee woorden van dank. Eerst dankte hij de leden. Voor hen was het afgelopen jaar niet gemakkelijk, en toch vonden zij het lidmaatschap van de brancheorganisatie waardevoller dan bezuinigen op hun bijdrage. Daarna dankte hij de medewerkers van het bureau, die veel werk hebben verzet aan onder andere de ingewikkelde dossiers. Verder sprak hij zijn waardering uit voor de vele organisaties waar de NRK mee samenwerkt.

De kunststofsector
Hanegraaf stelde dat wij in een periode van transformatie leven. Het besef dat de aarde geen onuitputtelijke grondstofbron is begint te groeien, de hele wereldmarkt is je concurrent is en dan is er ook nog de crisis. De crisis doet pijn, maar dwingt ook tot vernieuwing. Het bestuur van de NRK ontwikkelt in het verlengde hiervan ideeën over met name sociale innovatie.

De banken
Vervolgens kreeg Wim Boonstra, chief economist van de Rabobank het woord. Hij vindt, ondanks alles, de Eurozone een sterke zone. Over de banken zei Boonstra: ‘We doen gewoon ons werk’. Er komen weinig kredietaanvragen binnen. Misschien zijn het er weinig, waarschijnlijker is het dat in het aanlooptraject veel aanvragen sneuvelen. Het is mogelijk dat de economie herstelt, dat de kredietaanvragen toenemen, en dat de banken dan nog steeds bezig zijn hun eigen positie te verbeteren. Daar moeten nu al oplossingen voor worden bedacht.

Het MKB
Michaël van Straalen, voorzitter van MKB Nederland, stelde dat het MKB veel meer verbindingen moet leggen: netwerken en samenwerken zijn essentieel. Samenwerken met andere bedrijven, met kennisinstellingen en vooral ook met de politiek. Een heel moeilijk punt zijn de voortdurende lastenverzwaringen. De lonen zijn dan wel niet gestegen, de loonkosten wel. Van Straalen wil dat het kabinet meer bezuinigt, dan kunnen de lasten weer omlaag.

Export
De laatste spreker van de middag was Ad van Hamburg, voorzitter van exportorganisatie Fenedex. Fenedex verbindt exporteurs met elkaar. Een exporteur met weinig ervaring in een bepaald land, kan via Fenedex een beroep doen op een bedrijf dat veel ervaring heeft met dat land. Vanuit Nederland wordt veel geëxporteerd naar landen binnen Europa. Het zou goed zijn als dit exportvolume gelijk bleef, maar de export naar landen buiten Europa zou toenemen.
Wie wil exporteren moet er rekening mee houden dat er risicovolle landen zijn. In sommige landen kan van alles misgaan, van corruptie tot eenvoudigweg je geld niet krijgen. Van Hamburg gaf daarom  een dringend advies: ‘Kijk en luister naar de ervaring, successen en fouten van anderen.’

Kitty Kampf