Verpakkingen en disposables

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Depa Disposables introduceert tijdens de Horecava (13-16 januari 2014) een bijzonder concept voor disposables onder de merknaam Bright. Kenmerkend voor Bright-producten is dat deze aantoonbaar minder milieubelastend zijn dan vergelijkbare producten in de markt, aldus Depa. Dit is berekend op basis van een ‘Life Cycle Assessment’ (LCA).

Het moederbedrijf van Depa, Paardekooper Van der Windt Group, heeft in nauwe samenwerking met wetenschappers jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van een LCA-methode, waarbinnen de gevolgen van verpakkingsmaterialen en disposables voor het milieu berekend worden. De LCA-methode baseert zich op 19 criteria, zoals bijvoorbeeld de CO2-uitstoot, het water- en energiegebruik en de uitputting van grondstoffen. De gehele levenscyclus van het product wordt meegenomen in de berekening.

Om de milieu-invleoed snel herkenbaar te maken voor de consument, wordt een Eco Rating in de vorm van vijf sterren gebruikt. Hoe meer sterren een product in de Eco Rating krijgt, hoe minder milieu-invloed is vastgesteld op basis van de LCA-methode. Natuur & Milieu ondersteunt de wetenschappelijke methode achter de Eco Rating. De Eco Rating is een initiatief van Paardekooper Van der Windt Group.

De eerste producten die Depa introduceert onder de naam Bright zijn bekers, kommen, borden, bestek en roerstaafjes. De producten zijn gemaakt van diverse materialen. Soms polystyreen, soms polypropeen, soms karton, soms een kunststof met een additief. 

Martin van Es, Managing Director Paardekooper Van der Windt Group: ‘Onze benadering is materiaalneutraal, wij gaan niet uit van een specifieke grondstof. Wij beoordelen de milieu-impact op basis van de gehele levenscyclus, het ingezette materiaal is daarbij belangrijk, maar zeker niet alleszeggend. Dat is ook een sterk punt aan onze methode: In tegenstelling tot veel andere bedrijven gaan wij niet per definitie van één materiaalsoort uit.’

www.brightpackaging.com