
Wereldwijd worden er grote investeringen gedaan in de polyamide-industrie. Dat geldt voor dit jaar en ook voor volgend jaar. De nieuwe capaciteit, die vrijwel geheel in China wordt gebouwd, dwingt de rest van de industrie het beleid te herzien.
De afgelopen tien jaar konden de Europese producenten hun polyamide-activiteiten uitbreiden door steeds grotere hoeveelheden basisgrondstoffen en polymeren te exporteren naar Azië in het algemeen en China in het bijzonder.
Nu China alles zelf kan produceren, verdwijnen de exportkansen snel en moeten de fabrikanten terugkeren naar hun thuismarkt en daar gaan zoeken naar alternatieven. Dat geldt voor alle bedrijven en het resultaat is overcapaciteit en toenemende concurrentie.
Tegen deze achtergrond organiseert het Duitse marktonderzoeks- en adviesbureau PCI Nylon op 26 en 27 februari 2014 het achtste jaarlijkse ‘European Nylon Symposium’ in Frankfurt/Main. Het evenement gaat in op alle belangrijke zaken. Wordt China echt zelfvoorzienend? En zo ja, wanneer? Welk effect zou dit hebben op de Europese leveranciers van polyamide? Is de huidige situatie houdbaar? En zo niet, wat gebeurt er dan?
Hoewel de marktsituatie voordelig zou moeten zijn voor de kopers van polyamide, houdt overcapaciteit in werkelijkheid in dat het voordeel verder in de keten zal afnemen doordat de spelers concurreren om marktaandeel. Het netto-resultaat is dat waarde weglekt uit de keten.
Bijvoorbeeld: de prijs van PA6 is nu terug op het niveau van 2006/2007, maar de opbouw van de kostenstructuur is volledig anders (zie foto). In 2006 was de prijs van ruwe olie 61 US dollar per vat; dit vertegenwoordigde ongeveer 18% van de totale kosten van PA6. Momenteel kost olie 108 US dollar per vat en dit vertegenwoordigt 28% van de kosten van PA6.
Terwijl sommige schakels in de keten deze hogere kosten konden doorgeven, waren andere minder succesvol en raakten een deel van hun marges kwijt. Het ergst getroffen zijn de producenten van caprolactam die, na het recordjaar 2011, nu nauwelijks kostendekkend werken.
Overcapaciteit bij PA6 en veel afzetmarkten leidt ook in deze gebieden tot een toenemende neerwaartse druk op de prijzen.
Het European Nylon Symposium 2014 gaat over alle aspecten van de polyamideketen: basisgrondstoffen, tussenproducten, polymeren en afzetmarkten (technische kunststoffen, tapijtgaren, industriële filamenten en textielvezels).
Uitvoerige informatie over het symposium: www.pcinylon.com
Bij de afbeelding: Prijsontwikkeling van de PA6-keten. De prijs van PA6 ligt op het niveau van 2006-2007, maar de kostenstructuur is geheel veranderd. (Illustratie: PCI Nylon)