EU project SEAFRONT ontwikkelt milieuvriendelijke coatings

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Op 16 januari start een nieuw Europees project binnen het Zevende Kaderprogramma van de Europese Commissie. Het project SEAFRONT (Synergistic Fouling Control Technologies) heeft als doel de ontwikkeling van milieuvriendelijke coatings ter voorkoming van ongewenste aangroei van zeedieren op schepen, getijdenenergiecentrales en andere aquatische installaties.

De coatings moeten zorgen voor een efficiëntere werking waardoor de uitstoot van CO2 substantieel afneemt en waarbij zij het ecosysteem van zeeën niet aantasten. Het Dutch Polymer Institute (DPI) en AkzoNobel zijn de hoofdaannemers van het EU project.

De nieuwe coatings, die worden ontwikkeld binnen het project, mogen geen chemische of andere schadelijke stoffen uitlogen die niet biologisch afbreekbaar zijn in zeewater. Bovendien zullen de nieuwe coatings de hydrodynamische weerstand van schepen verminderen waardoor het verbruik van dieselolie, en daarmee de CO2 uitstoot, substantieel afneemt.

Tot slot worden behoorlijke besparingen verwacht op bedrijfskosten als gevolg van de verhoging van de efficiëntie van getijdenenergiecentrales en een vermindering van de onderhoudsfrequentie van installaties en kweekvisbedrijven.

Het SEAFRONT project wordt uitgevoerd binnen het Zevende Kaderprogramma (KP7) onder de Ocean of Tomorrow tender. In het project werken vijf multinationals, zeven MKB’ers en zeven kennisinstellingen verspreid over acht Europese lidstaten samen om de ambitieuze doelstellingen binnen vier jaar te realiseren.

DPI is projectcoördinator en International Paint, een onderdeel van AkzoNobel en wereldmarktleider op het gebied van aangroei-werende coatings, zal de coatings gebaseerd op de binnen dit project ontwikkelde technologieën op de markt brengen. Andere Nederlandse projectpartners zijn Bluewater Energy Services, TU Delft en TU Eindhoven. Het projectbudget bedraagt 11,2 miljoen Euro waarvan 8 miljoen Euro subsidie van de Europese Commissie.

www.polymers.nl